Akkerbouw

Nieuws 1627 x bekeken 8 reactieslaatste update:8 dec 2014

Europese Commissie: prijzen granen herstellen

Brussel – De Europese Commissie verwacht voor de komende tien jaar wereldwijd een stevige vraag naar akkerbouwgewassen en stabiele prijzen. De productie van granen in de EU zal in een langzaam tempo blijven doorgroeien tot 317 miljoen ton in 2024, terwijl prijzen stabiliseren rond gemiddeld €180 per ton, beter dan nu maar duidelijk minder dan de pieken die tussen 2010 en 2012 zijn neergezet. Dat heeft de Commissie bekendgemaakt.

De productieraming van 317 miljoen ton in 2024 ligt even hoog als de recordoogst van dit jaar, maar boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het akkerbouwareaal in de 28 lidstaten zal volgens de uitvoerende macht van de EU in lijn met de lange termijntrend licht krimpen. Groei komt van marginaal grotere oogsten en verplaatsing van areaal naar meer productieve gebieden.
De Commissie verwacht dat het areaal meer zal blijven verschuiven naar mais en tarwe, ten koste van andere producten als gerst, sorghum en rogge. De meeste extra vraag naar granen in de EU zelf zal uit de voersector komen. De marktvorsers denken dat de productie van oliezaden langzaam groeit en gedomineerd zal blijven door zonnebloemzaad en raapzaad. De voersector zal sterk blijven leunen op de import van sojaproducten.
De suikerprijs zal door de afschaffing van het quotum in 2017 dalen en de wereldmarkt benaderen. Toch neemt productie in de ramingsperiode met zo'n 2 procent toe, wat ook maakt dat de import van suiker zal afnemen. Het toenemende gebruik van isoglucose als zoetmaker, de Commissie denkt dat in 2024 10 procent van het totale gebruik met isoglucose wordt ingevuld, drukt de suikerconsumptie.
De vraag naar granen en koolzaad voor verwerking in eerste generatie biobrandstoffen zal toenemen. De Commissie denkt dat de EU zal blijven toewerken naar het doel dat in 2020 10 procent van de energiemix wordt ingevuld met hernieuwbare bronnen. Toch zal in 2020 maar 7 procent van vloeibare brandstoffen uit biobrandstoffen bestaan.

Laatste reacties

 • info36

  Al die uitspraken zijn een monster zonder waarde. Waren het ook zij niet die het afgelopen jaar continue verkondigden dat er grote overschotten tarwe zouden zijn met hele lage prijzen? Dus : mond houden!

 • eenvoudige boer

  Inderdaad, ze kunnen nog geen 2 maanden vooruit voorspellen, laat staan over 5 jaar. Dit is ongeveer hetzelfde als het weer voorspellen over een maand.

 • agro1

  tarweprijs zal ongetwijfeld stabiliseren, volgens een zeeeer ingewijde ergens tussen EUR 150 en EUR 350, afhankelijk van de EUR/USD verhouding, de productie en de vraag. ongetwijfeld verdient deze uiterst deskundige en bijzonder goed in de materie ingevoerde persoon terecht een zeeer dikke en royaal belegde boterham, zodat hij onbevooroordeeld de bandbreedte aan kan geven, aangezien deze hem niet deert. ik weet het weer, ik ben ondanks alle toch in het verkeerde beroep terechtgekomen, maar ik beloof beterschap.

 • francois xavier

  een paar jaar geleden voorspelden ze dat de prijs niet meer onder 200E de ton zou zijn !! ze kennen er juist niks van. een paar grote internationale graan traders bepalen de prijs.

 • geert150

  klusje voor nma

 • ed12345

  Graan prijzen stabilizeren enigsinds als je het gemiddelde neemt van 5 jaar, daarbinnen :ONMOGELIJK er zal altijd nieuws zijn van ergens te droog of te nat of overstromingen
  op de totaal opbrengst van de EU maakt dat meestal niet zo veel uit maar op de graanbeurzen des te meer daar is het net een virus de een steekt de ander aan

 • agro1

  graanprijs zal waarschijnlijk geleidelijk aan hoger tenderen, steeds recordopbrengsten kunnen slechts op papier in een (e)ussr-werkelijkheid. verbruik stijgt met de wereldbevolking, of er moet even een lokale hongersnood gemaakt worden, die groot genoeg is, lang genoeg duurt en als het enigszins kan, uit de sensatiebeluste media gehouden worden. lukt alleen, als het in een economisch oninteressant gebied gebeurt, maar ja, daar zijn te weinig mensen om echt zoden aan de dijk te zetten.(had bijna in twee zelfstandige naamwoorden D en Z verwisseld).

 • ed12345

  Agro1 die eerste regels klinken voor mij als een gramefoonplaat die ik al van mijn prille jeugd hoor en dat is helaas al vele jaartjes terug
  Het is nog steeds zo dat de boeren steeds meer opbrengst halen van een Ha .Dat graanprijzen stijgen zal uitgespreid over langere perioden meer met de devaluatie van ons geld te maken hebben dus eigenlijk zullen grofweg het zelfde blijven
  Graanprijzen zitten min of meer vast aan de kostprijs Ik weet niet of u graanboer bent ,Als ik de laatste 35 jaar terug kijk kan ik alleen maar zeggen dat je steeds meer ha's moet zaaien,wat ook kan door de voortschreidende mechanisatie,, om het zelfde levenspeil te houden.Zeker graanprijzen hebben behoorlijk geschommeld maar als je lijn trekt over die Jaren zijn ze bijna gelijk gebleven

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.