Akkerbouw

Nieuws 804 x bekeken 1 reactie

'EU oogst in 2015 minder koolzaad'

Brussel – De EU produceert volgend jaar 10 procent minder koolzaad. Maar dat is nog altijd de één na grootste oogst ooit, na die van dit jaar.

Dat verwacht het Franse marktbureau Stratégie Grains in de eerste koolzaadprognose voor de nieuwe oogst. De oogst in 2015 komt op 21,6 miljoen ton, is de schatting. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan het record van 24,1 miljoen ton van dit jaar.

Het marktbureau schat dat het areaal koolzaad met 200.000 hectare krimpt naar 6,5 miljoen hectare. Dat komt volgens Stratégie Grains doordat telers hogere verwachtingen hebben van de graanprijs dan voor de koolzaadprijs. Het marktbureau gaat in de prognose uit van een gemiddelde hectareopbrengst in de EU van 3,3 ton per hectare. Dit jaar lag de opbrengst per hectare op een record van 3,6 ton. Ondanks de forse daling van de productie, is 21,6 miljoen ton de één na grootste koolzaadoogst ooit in de EU, als de prognose uitkomt. Dan valt de oogst even groot uit als in 2009.

Het Amerikaanse marktbureau Lanworth gaat volgens de landbouwsite Agrimoney uit van een Europese oogst van 22,3 miljoen ton. Lanworth verwacht een geringere daling van het areaal, omdat het prijsverschil tussen koolzaad en graan niet zo groot was.

Stratégie Grains publiceert ook een prognose over de productie van zonnebloemenzaad. Die komt in 2015 in de EU op 8,5 miljoen ton. Dat is 400.000 ton of 4,5 procent minder dan dit jaar. De productie van sojabonen komt op 1,8 miljoen ton. Dat is gelijk aan dit jaar.

Ook Canada produceert al twee jaar achter elkaar veel koolzaad. Het statistisch bureau StatCan schat de oogst van dit jaar op 15,6 miljoen ton. Dat is iets minder dan de recordoogst van 2013. Door de grote beschikbaarheid is koolzaad goedkoper dan vorig jaar.

Eén reactie

  • breukers1

    Erg knap om dat nu al te berekenen. Misschien is het mogelijk om de te verwachten prijzen ook alvast te vermelden. Kunnen we alvast een begin maken met de jaarrekening voor het volgend seizoen. dit soort analyses kun je toch bijna niet serieus nemen. Alles wat van invloed kan zijn op de opbrengst,behalve het zaaien, moet nog gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.