Akkerbouw

Nieuws 1709 x bekeken 3 reacties

Countus: houd vaste kosten in de hand

Zeewolde – Op veel akkerbouwbedrijven is de liquiditeitsmarge te laag. Hiervoor waarschuwt accountants- en adviesbureau Countus op de akkerbouwbijeenkomsten die dezer dagen worden gehouden in Flevoland.

De laatste vijf jaar verdienden akkerbouwers in Flevoland goed. Door stevige investeringen zijn de kosten echter gelijk met de saldo's mee gestegen. "Dat maakt bedrijven gevoelig voor prijsrisico's", legt Jan Lucas Spijkman van Countus uit. "En die zijn er. Er hoeft maar wat overschot te zijn of de prijzen schieten naar beneden."

De kostenstijging wordt vooral veroorzaakt door vaste kosten als grond, gebouwen, machines en betaalde arbeid. "Juist deze kosten moet je in de hand houden, om ook in zware tijden je prijs te kunnen handhaven."

Laatste reacties

 • Zandboertje

  De machinekosten in de hand houden lijkt me nu net niet het sterkste punt van polderboeren. De aanwezige mechanisatie daar zie je hier vaak nog niet op minstens dubbel(80-120) zo grote bedrijven. Maar het zij ze gegund indien het ze niet in problemen brengt.

 • agratax2

  Deze boodschap komt enkele maanden te laat er zijn ongelooflijke hoge bedragen geboden voor pachtgrond. Deze pacht is bepaald niet kosten verlagend te noemen.

 • info36

  Degenen die dat geboden hebben sporen zowieso al niet.
  Maar ja, de hebbelijkheid van de mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.