Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Copa Cogeca: verbod op neonicotinoïden dramatisch

Brussel – De EU produceert volgend jaar 4,3 procent minder koolzaad door het verbod op zaadontsmettingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten.

Voorzitter Arnaud Rousseau van de werkgroep Koolzaad van de Europese boerenbond Copa Cogeca vindt de situatie dramatisch in een aantal lidstaten. "Die daling van 4,3 procent is een gemiddelde schatting voor de hele EU. In een aantal lidstaten is de situatie dramatisch, zeker als het tijdelijke verbod permanent wordt. Het leidt tot banenverlies op het platteland. In Finland keldert het areaal koolzaad, waardoor oliemolens de deuren sluiten. Ook in Duitsland en Spanje krimpt het koolzaadareaal dramatisch. In Frankrijk en Italië hebben ook de maistelers last van het verbod op neonicotinoïden. In het Verenigd Koninkrijk verwacht de boerenbond NFU dat het inkomen van de akkerbouwers door het verbod met 36 procent daalt. De zaadbehandeling is voor zomerkoolzaad de enige manier om insectenschade aan het gewas te voorkomen."

De Europese Commissie stelde een verbod in per 1 oktober 2013. Dat geldt voor twee jaar voor drie bepaalde neonicotinoïden. De Europese voedselautoriteit Efsa concludeerde eerder dat bijen sterven door deze chemische stoffen. In die twee jaar dat het verbod geldt moet er duidelijkheid komen over het werkelijke effect van de neonicotinoïden op bijen. De producenten Bayer CropScience en Syngenta zijn een procedure gestart tegen het verbod.

Laatste reacties

  • de Vries

    Sja, het is maar net hoe je het brengt.

  • JanWillemNatuur

    Warom moord en brand roepen bij een vermidering van nog geen 5% aan productie van koolzaad? Als je daarmee het leven van de bijen kunt redden, is dat zonder meer acceptabel, lijkt me. We willen toch niet de situatie zoals in China
    waar mensen een voor een met de hand de bevruchting van de bloesem verzorgen....

Of registreer je om te kunnen reageren.