Akkerbouw

Nieuws

Aviko: af-landpool bewijst dit jaar waarde

Steenderen – De af-landpool van Aviko Potato bewijst dit jaar zijn waarde, omdat deze prijs ruim dubbel zo hoog is als de dagprijs voor aardappelen. Dat zegt Jan van Kempen, voorzitten van de aardappeltelerscommissie (ATC) van het bedrijf.

Voor Innovator en Zorba, geleverd in week 34, wordt €53,33 per ton betaald. Aardappelen geleverd in week 35 brengen €50,83 op en in de periode van week 36 tot 44 is €48,33 gerealiseerd. De af-landpool voor de Fontane, Miranda, Agria, Victoria, Bintje, Action en Amarilla lag de start van het seizoen (week 34) op €51,33 per ton en daalde daarna naar €46,33 per ton.

Vorig jaar leverde de af-landpool voor fritesgeschikte aardappelen gemiddeld € 132,26 per ton op. Toen was het juist niet verstandig om vroeg te verkopen, geeft Van Kempen aan. Dit is het tweede seizoen van deze Aviko-pool.

Van Kempen: "De afland dagmarkt was nu natuurlijk triest met €15 tot €20 per ton aardappelen. In de pool hebben we nog een relatief goed resultaat kunnen behalen voor de telers. Ondanks de te lage prijs, want deze prijs is niet kostendekkend, bewijst de pool hiermee wel zijn waarde. Op de dagmarkt hadden de telers slechts een derde van de prijs kunnen krijgen."

Het voordeel van de pool is dat de voorverkoop meetelt, legt Van Kempen uit. "De pool loopt vanaf het moment dat contracten worden afgesloten; eind februari. Dan pak je dus wat mee van de markt die op dat moment nog wat vriendelijker was. Anders ben je afhankelijk van het momentum. Helaas wordt dat positieve genivelleerd door de extreem slechte prijzen in de af-landperiode."

Over de contractprijzen wordt nu onderhandeld. Deze worden rond de jaarwisseling bekendgemaakt. "Deze wordt sowieso hoger dan de af-landpoolprijs, want voor dat bedrag krijgt Aviko Potato het volume niet bij elkaar. Dan houden telers ze liever vrij."

Van Kempen vindt kwaliteit een aandachtspunt bij de af-landteelt. "Sommige telers gaan te veel voor kwantiteit. Het is goed dat Aviko Potato stuurt op de rassenkeuze voor specifieke af-landgebieden. Ook bemesting verdient extra aandacht."

Of registreer je om te kunnen reageren.