Akkerbouw

Nieuws 17 reacties

Analisten verwachten in 2015 grote tarweoogst in EU

Parijs – Het Franse marktbureau Stratégie Grains verwacht dat de EU in 2015 minder tarwe oogst dan dit jaar. De prognose staat nu op 148,1 miljoen ton.

Dat is 7 miljoen ton minder dan dit jaar, maar wel 5 miljoen ton meer dan gemiddeld. De laatste vier jaar, inclusief de recordoogst van 2014, oogstte de EU gemiddeld 143 miljoen ton tarwe.

Stratégie Grains verwacht een daling van de productie door een krimp van het areaal wintertarwe. Stratégie Grains gaat uit van 24 miljoen hectare tarwe. Dat is 200.000 hectare minder dan dit jaar. Door regen is in Bulgarije, Hongarije, Kroatië en Italië minder wintertarwe gezaaid dan gebruikelijk. Dat areaal wordt in het voorjaar voor een deel ingezaaid met andere gewassen dan tarwe. Maar in de rest van Europa staat de wintertarwe er goed bij door de zachte herfst. Daarom verwacht Stratégie Grains op dit moment een goede tarweoogst voor 2015.

Ook andere analisten verwachten dat. De Europese boerenbond Copa Cogeca schat de oogst van 2015 op 147,3 miljoen ton tarwe. Het Amerikaanse marktbureau Lanworth houdt het op een Europese tarweoogst van 149 miljoen ton.

Laatste reacties

 • boer drenth

  Laten we eerst maar afwachten hoe de winter uitpakt , en hoe verder het groei seizoen is. , .We kunnen van alles bedenken , maar we weten het pas in augustus.

 • Hans Sudfryslan

  Ik lees de kop boven dit artikel, en daar staat heel wat anders dan in de eerste zin van de tekst.
  Wat klopt nu gaat de EU nu meer of minder tarwe oogsten???

  Maar ja het kan ook wel aan liggen dat ik in het buitenland zit de internet verbindingen hier in Frankrijk is niet altijd goed.

 • info36

  Daar gaan we weer. Nog niets geleerd?

 • wg

  2016 komt de hoofdprijs

 • derijkecp1

  allemaal gelul uit een leeg hoofd door die analisten.
  boeren laat je niet gek maken door die onzinnige berichten.
  de natuur zal het wel regelen.

 • Jan Veltkamp

  Ik denk dat dit soort berichtgeving meer een indicatie is van het niveau van de boerderij. Dat daalt in ieder geval wel. Het blad heb ik al opgezegd en als het niet beter wordt dan schrap ik ook hun berichtgeving

 • pinkeltje

  Dat gezever van marktbureau''s kunnen ze inderdaad beter achterwege laten. Maar voor de mensen die graag willen weten wat marktbureau's allemaal te toeteren hebben is het leuk om te lezen. Ik blijf het erg knap vinden dat iemand al bijna voor er gezaaid is weet wat de totale oogst gaat worden. En zelfs al zou je het weten dan weet je nog steeds niet zo veel. En wie het allemaal wel weet kan zijn baantje bij het marktbureau wel opzeggen. Die is allang miljonair.

 • ikkethuis

  als men nu eens vertelde hoeveel er gezaaid is(meer of minder), dan blijven het feiten. Die glazen bol voorspellingen, daar moet een goed vakblad zich niet voor lenen.

 • agro1

  politiek correct naar beneden schrijven van de prijs van het product met spilfunctie. dat weet je toch. prijs zal al heftig bewegende, net als alle commodities met hogere toppen en hogere bobems, zachtjes 'de trap oplopen'. heb vertrouwen en lees zulke berichten met de juiste bril en oh ja, bij b past een lekkere korrel zout.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Telers en kleine marktpartijen hebben niet veel hulpmiddelen om de graanmarkt te kunnen inschatten. Grote handelshuizen als Cargill en ADM beschikken over een wereldwijd netwerk waardoor zij dat beeld wel hebben. En dat delen ze niet met anderen. Wil je als teler een beetje weten wat er gaande is op de graanmarkt, dan ben je wel aangewezen op analyses van marktbureaus, overheden en boerenbonden. Boerderij doet als vakblad niets anders dan dat zo goed mogelijk volgen en analyseren. Ik zou dat als teler of kleine marktspeler wel willen weten. Natuurlijk is een oogstprognose voor 2015 nu nog voorbarig. Je kunt alleen een richting aanduiden, die mogelijk weer anders wordt. Maar de prognoses worden nauwkeuriger als het seizoen vordert. En zonder die prognoses is de graanmarkt helemaal ondoorzichtig voor telers en kleine spelers. Dat lijkt mij onwenselijk.

 • breukers1

  Wat ook onwenselijk maar wel realiteit is dat de 'marktanalisten 'ieder seizoen richting oogst hun best doen om de prijsspiraal/verwachting naar beneden proberen te buigen en dat enige tijd na de hoofd oogst de correctie hierop komt met berichten dat het, door wat voor oorzaak dan ook, toch weer ergens anders gelopen is dan verwacht.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo Breukers1,
  Wat voor belang zouden ze daar bij hebben? Die marktbureaus en ook de boerenbonden en in mindere mate de overheden worden afgerekend op de nauwkeurigheid van hun werk. Geen enkel graaninkopend of graanverkopend bedrijf wil informatie kopen van analisten die hun werk niet goed doen. Volgens mij zijn het niet de marktbureaus en analisten die de graanmarkt proberen te beïnvloeden, maar zijn dat de speculanten en de grote handelshuizen.

 • agro1

  engwerda, dank voor de reactie, zeer verhelderend. typisch geval van straatje schoonvegen. de bureaus en bonden worden betaald door degenen, die baat hebben bij hetgeen er geschreven moet worden en wat betreft overheden: al eens iets eerlijks van die kant mogen constateren?? ga zo door.

 • breukers1

  Hoeveel speculanten en 'grote 'handelshuizen weten de analisten voor hun karretje te spannen Als op een bepaald moment een top oogst 'voorspeld' wordt die enige tijd later weer naar beneden wordt bijgesteld is het kwaad van de te verwachten prijsdaling al geschied. Immers eer de prijs enigszins hersteld is hebben veel telers het grootste deel van de oogst al verkocht Stemming kwekerij/ trendsetting, kijk naar bijv. de actie's van wakker dier, het ligt toch erg dicht bij elkaar en kan/wordt toch wel vaak ,in ieder geval voor de producenten, verkeerd gebruikt.

 • koestal

  De huid is al verkocht ,voordat de beer is geschoten

 • henk 60

  Op naar de € 300.-- per ton. Er wordt minder dan 2014 verwacht en we hebben ieder jaar een record oogst nodig om de wereld te voeden.

 • ed12345

  Henk 60 zo simpel is het helaas niet!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.