Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Veel over van grote aardappeloogst België

Kruishoutem - Een groter areaal en een hoge gemiddelde hectareopbrengst hebben in België gezorgd voor een zeer grote aardappeloogst van 4,58 miljoen ton. Hiervan lag begin november nog 3,33 miljoen ton in voorraad.

Dit melden de Belgische proefcentra voor de aardappelteelt PCA en Fiwap en de agrarische onderzoeksinstituten Inagro en Carah, na een enquête onder hun leden.

De oogst is 29 procent groter dan het gemiddelde over de vijf voorgaande seizoenen en overstijgt de grote oogst van 2011 zelfs met 10 procent. Het areaal is bijna 81.500 hectare, dat betekent 7 procent groei. De gemiddelde hectareopbrengst is uitgekomen op 56,2 ton. Dat is volgens PCA/Fiwap de hoogste opbrengst sinds de eerste enquête in 1999. Het is precies een ton per hectare meer dan in 2011 is gehaald. De opbrengst van vroege rassen was 47,4 ton per hectare, met veel spreiding. Bintje scoort 55,1 ton per hectare en de overige bewaarrassen 60,3 ton per hectare.

Dit seizoen is veel, bijna de helft, van de Belgische consumptieaardappelen vrij geteeld. Toch is contractteelt in opkomst. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is 400.000 ton meer vrije aardappelen geproduceerd, maar nog 520.000 ton meer contractaardappelen. De totale productie van Bintjes is 2,43 miljoen ton. Dat is vrijwel hetzelfde peil als in 2011. In andere rassen is een opbrengst van 1,76 miljoen ton gehaald. Dat is 44 procent boven het vijfjarig gemiddelde.

Voor het vervolg van het seizoen is belangrijk dat de restvoorraad à 3,33 miljoen ton per 1 november 780.000 (30 procent) meer was dan het vijfjarig gemiddelde. Behalve 1,9 miljoen ton Bintjes zijn dat 1,4 miljoen ton overige fritesrassen en tafelaardappelen. Iets minder dan de helft (49 procent) was vrij verkoopbaar. PCA/Fiwap schat de voorraad vrije aardappelen 300.000 ton hoger dan het vijfjarig gemiddelde, de voorraad op contract vastgelegde 500.000 ton.

Eén reactie

  • piethermus1

    Aan het eind van seizoen zullen er overtollige aardappelen oude oogst uit de schuur gereden worden en daarvoor zullen boeren afvoerkosten moeten gaan betalen. Dat werd bijna een half jaar geleden al voorspeld door een handelaar, die een voorspelling deed over het seizoen in ons deel van Europa, gezien de areaalsuitbreiding en het groeiseizoen tot dat moment. Ik vrees dat hij gelijk gaat krijgen.
    Echter werd en wordt er nu flink met aardappelen gemorst in de handel door afkeuringen e.d., is het afzetseizoen een maandje eerder gestart , zijn er volop partijen met rot door de warme bewaaromstandigheden en wordt er door het lage prijsniveau volop over de wereld geëxporteerd, dat er wellicht op het eind van het seizoen niet zo dramatisch hoeft te worden voor bepaalde rassen zoals Agria.

Of registreer je om te kunnen reageren.