Akkerbouw

Nieuws 1425 x bekeken 3 reacties

VS staat teelt GMO-aardappel toe

Washington – De VS geeft voor het eerst in bijna twintig jaar een genetisch gemodificeerde aardappel een teelttoelating. De aardappel Innate is ontwikkeld door verwerker J.R. Simplot.

De aardappel is bestand gemaakt tegen stootblauw. Bovendien produceert de aardappel geen kankerverwekkend acrylamide wanneer het product te heet wordt gebakken.

De aardappel Innate is van oorsprong de Russet Burbank, een veel geteeld ras in de VS. Simplot veranderde de volgorde van de genen en heeft genen onklaar gemaakt. Daardoor is de aardappel veel minder gevoelig voor stootblauw. Blauwe plekken maken aardappelen ongeschikt voor de versmarkt of voor de verwerker. Daarnaast produceert de aardappel geen acrylamide als de chips of frites te heet worden gebakken. Wetenschappers gaan er vanuit dat acrylamide kankerverwekkend is voor mensen.

Aardappeldeskundige Anton Haverkort van Wageningen UR stelt dat de techniek die Simplot toepast, al tientallen jaren bestaat. "De techniek houdt in dat je bepaalde genen uitzet of dat je de volgorde van de genen op het chromosoom aanpast. Daardoor veranderen eigenschappen. Het is geen transgenese of cisgenese, want je brengt geen gen van buitenaf in de plant. Toch ziet de EU deze techniek als genetische modificatie. Het is volgens de EU-regels voor genetisch gemodificeerde organismen (GMO) dan ook niet toegestaan dergelijke planten te telen."

Volgens Haverkort heeft Simplot de Innate ook voorzien van een resistentie tegen phytophthora. "Maar voor die eigenschap heeft het bedrijf nog geen teelttoelating aangevraagd."

Laatste reacties

 • fa. de Graaf

  De EU, loopt zoals gewoonlijk weer achter de markt aan en laat zich leiden of lijden door angst en verdeeldheid.

 • j.t.832

  Denk dat je blij moet zijn met de opstelling van de EU, of GMO slecht of goed is daar ga ik niet over maar een aardappel zonder phytophthora en stootblauw e.d. kan iedereen telen. goed voor de prijs??

  Laat je aub niet leiden door onzin verhalen dat de productie binnen zoveel jaar moet verdubbelen om de wereld te voeden, dat lukte 20 jaar geleden ook al niet en toen hoorde je er niemand over. het heeft niets met productie te maken maar met geld.

 • Mels

  Das zeer juist geconstateerd en dat is het kwalijke aan de hele GMO. Kwekersrechten behoren ineens aan een bedrijf toe en datzelfde bedrijf wil de opbrengst van zijn aardappel graag tegen zijn voorwaarden kopen. Het enige wat je als boer kan is bedanken voor de eer.

Of registreer je om te kunnen reageren.