Akkerbouw

Nieuws

Uienkwaliteit goed, wel trips en watervellen

Broek op Langedijk – De kwaliteit van uien is goed, concludeert Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot na een ronde langs bewaarschuren. Wel komen trips en watervellen voor. Koprot is dit seizoen minimaal aanwezig.

"Vorig jaar moesten in deze periode veel uien gedwongen worden afgezet vanwege koprot. Dat is nu gelukkig niet het geval", zegt Jonker. Doel van de ronde was om te evalueren hoeveel meerwaarde het stoken tot 32 graden heeft gehad in de uien. "Het opwarmen lijkt zinvol. Het is echter lastig te vergelijken met andere boxen uien, omdat deze dankzij de goede oogstomstandigheden doorgaans ook goed zijn."

Jonker nam verder aantasting van trips waar en watervellen. Beide komen door het weer in het groeiseizoen. Trips hebben baat bij droog en warme weer, zoal in het voorjaar het geval was. De bestrijding is lastig, omdat de beestje pas 's avonds uit de planten komen. Dat is in de bewaring terug te zien. Trips leiden niet direct tot afkeuringen, weet Jonker. "Vooral Russische afnemers zijn hier scherp op, maar naar Rusland mogen we toch niet exporteren."

Watervellen zijn ontstaan door het natte weer in augustus, na het strijken van de uien. "Door het strijken konden uien, vooral als ze strak in het vel zitten, het vocht niet meer goed kwijt. Waterveluien zijn wel tarra."

Of registreer je om te kunnen reageren.