Akkerbouw

Nieuws

Sojabonen duurder op termijnmarkt Chicago

Chicago – De prijs van het januaricontract voor sojabonen steeg dinsdag op de termijnmarkt in Chicago bijna 4 procent. Woensdag tijdens de handelsdag werden de bonen opnieuw duurder. De termijnnotering voor sojaschroot steeg 5,3 procent.

De stijging wordt veroorzaakt door de enorme vraag uit China en doordat de oogst in Brazilië tegenvalt. Het Braziliaanse overheidsbureau Conab verwacht een oogst van rond de 90 miljoen ton sojabonen. Dat is beduidend minder dan de 94 miljoen ton die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) aanhoudt in de laatste Wasde-prognose, die maandag verscheen.

Daarnaast blijft China erg veel sojabonen importeren, vooral uit de VS. USDA schat dat China dit seizoen 74 miljoen ton sojabonen moet kopen in andere landen om de groeiende veestapel te voeden. Daarmee koopt China bijna een kwart van de wereldproductie aan sojabonen op.

Daar komt bij dat het koud is geworden in de VS. Dat vertraagt de oogst, ook al is die al voor ruim 90 procent klaar. En akkerbouwers houden sojabonen vast, in de hoop op verdere prijsstijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.