Akkerbouw

Nieuws

Protesten in VS tegen GMO-aardappel

Washington – De Amerikaanse maatschappelijke organisatie Food and Water Watch overhandigt fastfoodketen McDonald's een petitie, die binnen drie dagen is ondertekend door ruim 100.000 mensen.

In de petitie wordt McDonald's gevraagd geen producten te verkopen die zijn gemaakt van de Innate-aardappel.

De overheid in de VS gaf vrijdag een teelttoelating aan deze genetisch gemodificeerde aardappel van verwerker J.R. Simplot. De aardappel is minder gevoelig voor stootblauw en produceert minder acrylamide, als het product te heet wordt gebakken. Simplot bereikt dat door genen uit te schakelen waardoor de volgorde van de genen op het chromosoom verandert.

De toelating is voorbarig, zegt wetenschapper Doug Gurian-Sherman van de Center for Food Safety in de New York Times. "Er is weinig bekend over de gevolgen van het herschikken van genen op een chromosoom. Planten kunnen daardoor juist gevoeliger worden voor ziekten. Wij gaan de toelating aanvechten."

Simplot ziet brood in de GMO-aardappel, omdat consumenten baat hebben bij een aardappel die minder gevoelig is voor stootblauw en acrylamide-vorming. De aardappelverwerker wil ook in Canada, Japan en Mexico een teelttoelating aanvragen. Simplot wil de Innate-aardappel ook resistent maken tegen phytophthora, maar heeft daar nog geen toelating voor aangevraagd.

Simplot is de grootste leverancier aan McDonald's in de VS. De fastfoodketen heeft nog niet gereageerd op de toelating van de GMO-aardappel. In 1995 kreeg agroconcern Monsanto een teelttoelating voor de transgene aardappel NewLeaf, die met bacteriegenen resistent was gemaakt tegen de Colorado-kever. Na maatschappelijke protesten staakte McDonald's in 1998 de verkoop van producten die waren gemaakt van NewLeaf-aardappelen. In 2001 stopte Monsanto met de ontwikkeling van GMO-aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.