AkkerbouwNieuws

Prijzen graan en soja stijgen

Doetinchem – Graan en soja werden duurder in oktober. De forse prijsdaling in september is voor een groot deel of volledig goed gemaakt.

Op de fysieke markten stegen in oktober de prijzen voor mais en sojabonen het hardst, blijkt uit de prijsindexen van de International Grains Council. De organisatie van graan importerende en exporterende landen berekent sinds 2000 iedere dag een prijsindex voor tarwe, mais en sojabonen op basis van fysieke noteringen. Op 31 oktober noteerde het IGC voor sojabonen een prijsindex van 229 punten (100 = prijspeil januari 2000). Dat is 11,7 procent hoger dan op 1 oktober. Daarmee is de daling in september (-14,2 procent) niet goed gemaakt. Bij mais is dat wel het geval. De IGC-index steeg in oktober 12,7 procent. Die ligt nu hoger dan op 1 september. Ook bij tarwe is ligt de prijsindex nu hoger dan op 1 september.

De noteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago laten hetzelfde beeld zien. De prijzen van tarwe, mais en sojabonen daalden fors in september. In oktober stegen ze weer. Maar het beeld is op de termijnmarkten diverser dan op de fysieke markten, omdat speculatie een grotere rol speelt. Bovendien liepen de novembercontracten begin deze maand af. Dat heeft invloed op de noteringen, afhankelijk van de posities die handelaren hebben ingenomen. In Parijs en Chicago maakte tarwe de prijsdalingen in september net niet goed in oktober. Op beide termijnmarkten noteert tarwe op 31 oktober iets lager dan op 1 september. Bij mais noteert Parijs nu lager dan begin september. In Chicago is dat andersom. Ook sojabonen noteert in Chicago nu hoger dan op 1 september.

Analisten zijn verbaasd over de prijsstijging in oktober. De wereld produceert immers meer graan en sojabonen dan het verbruikt. Analisten schrijven de prijsstijging toe aan de trage oogst in de VS. Als de oogst voortschrijdt, neemt de druk op de prijzen toe.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin