AkkerbouwNieuws

Prijs brouwgerst flink omhoog

Creil – Brouwgerst is in korte tijd duurder geworden. De beurs in Creil in Frankrijk noteerde eind vorige week €203,79 per ton. Dat is een prijsstijging van €24 in twee weken. In Duitsland steeg de prijs in twee weken met €8. De premie voor brouwwaardige gerst ligt rond de €40 tot €45 per ton, in zowel Frankrijk als Duitsland. Dat is veel hoger dan in andere jaren.

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schrijft de sterke stijging toe aan het slechte weer in Frankrijk tijdens de oogst. “Daardoor ontstaat mogelijk een tekort aan de betere kwaliteit brouwgerst. Dat geldt ook voor maaltarwe. Zowel de noteringen voor brouwgerst als maaltarwe zitten daardoor in de lift. Duitsland heeft wel voldoende brouwgerst. Maar de vraag is zo groot dat er toch een prijsverhogend effect ontstaat.”

De premie voor brouwwaardige gerst is dan ook hoger dan in andere jaren. Momenteel zit er €40 tot €45 prijsverschil tussen brouw- en voergerst, in zowel Duitsland als Frankrijk. Vorig jaar varieerde de premie in de eerste week van november van €14 in Frankrijk tot €27 in Duitsland. In 2012 lag die variatie op €0 (Frankrijk) tot €13 (Duitsland).

Ook in Canada, een andere grote producent van brouwgerst, wordt dit jaar een fikse opslag betaald voor brouwgerst. Het Canadese bureau voor de statistiek (StatCan) schat dat de akkerbouwers dit jaar 7,12 miljoen ton gerst hebben geoogst. Dat is ruim 30 procent minder dan de 10,24 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald. De gerstoogst van dit jaar ligt 18 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Het ministerie van landbouw schat dat Canada 2,0 miljoen ton gerst beschikbaar heeft voor de export in seizoen 2014/2015. Dat is 17 procent minder dan vorig seizoen.

Beheer
WP Admin