Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Prijs brouwgerst flink omhoog

Creil – Brouwgerst is in korte tijd duurder geworden. De beurs in Creil in Frankrijk noteerde eind vorige week €203,79 per ton. Dat is een prijsstijging van €24 in twee weken. In Duitsland steeg de prijs in twee weken met €8. De premie voor brouwwaardige gerst ligt rond de €40 tot €45 per ton, in zowel Frankrijk als Duitsland. Dat is veel hoger dan in andere jaren.

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schrijft de sterke stijging toe aan het slechte weer in Frankrijk tijdens de oogst. "Daardoor ontstaat mogelijk een tekort aan de betere kwaliteit brouwgerst. Dat geldt ook voor maaltarwe. Zowel de noteringen voor brouwgerst als maaltarwe zitten daardoor in de lift. Duitsland heeft wel voldoende brouwgerst. Maar de vraag is zo groot dat er toch een prijsverhogend effect ontstaat."

De premie voor brouwwaardige gerst is dan ook hoger dan in andere jaren. Momenteel zit er €40 tot €45 prijsverschil tussen brouw- en voergerst, in zowel Duitsland als Frankrijk. Vorig jaar varieerde de premie in de eerste week van november van €14 in Frankrijk tot €27 in Duitsland. In 2012 lag die variatie op €0 (Frankrijk) tot €13 (Duitsland).

Ook in Canada, een andere grote producent van brouwgerst, wordt dit jaar een fikse opslag betaald voor brouwgerst. Het Canadese bureau voor de statistiek (StatCan) schat dat de akkerbouwers dit jaar 7,12 miljoen ton gerst hebben geoogst. Dat is ruim 30 procent minder dan de 10,24 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald. De gerstoogst van dit jaar ligt 18 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Het ministerie van landbouw schat dat Canada 2,0 miljoen ton gerst beschikbaar heeft voor de export in seizoen 2014/2015. Dat is 17 procent minder dan vorig seizoen.

Laatste reacties

 • info36

  Ik snap er niets meer van. Er werd meer dan een half jaar lang niet anders geschreven dan dat er veel te veel was.

 • derijkecp1

  zal het bier wel duurder worden

 • agri2

  Er zit voor zeker 2 cent gerst in een biertje, goede reden om de prijs van een biertje flink te verhogen.

 • juur

  Vat bier kost, productie kosten € 12 Daarbij komen de verdere kosten kantoor winst transport, en accijns - €35.

 • ed12345

  Agi 2 het is net als met brood daar zit ook maar voor een paar centjes tarwe in

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Beste info36. Voor de zomer werd inderdaad een enorme gerstoogst verwacht in de EU. Die is ook gerealiseerd. Maar het regende erg veel tijdens de oogst in Frankrijk,waardoor heel veel Franse gerst niet brouwwaardig is. Bovendien bleek na de zomer dat de gerstoogst In Canada, ook een grote producent van brouwgerst, erg tegen viel. Daardoor is de premie op brouwkwaliteit zo hoog dit jaar.

 • jaap 1972

  Nou mag ook wel een keer goede plus opzitten anders kun je nog beter zomertarwe telen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.