Akkerbouw

Nieuws 1469 x bekeken

Positief resultaat ethyleenbewaring

Ferwert – Pootaardappelen die in de bewaring met ethyleen zijn behandeld, komen vroeger op en hebben door een groter stengelaantal een hogere opbrengstpotentie.

Dat concludeert agrarische handelsonderneming Hoogland BV in Ferwert na een tweejarige proef.

In de winter van 2012-2013 is bij vijf telers op kleine schaal het effect van ethyleen beproefd. De winter daarop is dit bij 900 ton pootgoed van 31 telers gedaan. Het betrof dertig rassen pootaardappelen van 140 hectare plus een vergelijking met poters die in de koeling zijn bewaard of behandeld met Talent.

De uitkomst was een vroegere opkomst van uitgangsmateriaal dat met ethyleen is behandeld. Daarnaast werden meer stengels aangelegd. Dat leidt bij de meeste rassen tot een hogere knolzetting en dus meer opbrengstpotentie. Bovendien bleek de maatverdeling gunstiger, waardoor meer pootaardappelen in de afleverbare sortering worden geoogst.

De proef is intensief gevolg door Rolf Elema, student aan de Hogeschool Van Hall Larenstein, die zijn afstudeeropdracht met dit onderzoek heeft uitgevoerd.

Hoogland concludeert dat ethyleen een nieuw en veilig middel is waarmee het rendement van de pootgoedteler wordt verbeterd.

Ook Ten Brinke gewasbescherming was onlangs positief over de meerjarige bewaarproef met ethyleen. De financiële meeropbrengst is volgens Ten Brinke gemiddeld €800 tot €900 per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.