Akkerbouw

Nieuws

Plantum: licentieplatform goed, maar onvoldoende

Gouda – Plantum, de branchevereniging voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal, vindt het positief dat elf groentezaadbedrijven het International Licensing Platform (ILP) hebben opgericht, maar een eindoplossing is het volgens de vereniging niet.

Het ILP is een platform waarop afspraken kunnen worden gemaakt over octrooilicenties. Dat gebeurt met een  gestandaardiseerde licentieovereenkomst en een arbitragesysteem. Octrooien komen via het ILP naar verwachting tegen een marktconforme prijs ter beschikking van de participerende bedrijven. Het is een open platform waarvan alle bedrijven en instellingen met een belang in octrooien op groentezaden lid kunnen worden.

Hierdoor wordt het naar verwachting makkelijker voor deelnemende bedrijven om over en weer licenties te verkrijgen. Omdat hierbij niet alle plantgerelateerde octrooien zijn betrokken, zoals andere gewassen uit de akkerbouw en sierteelt, wil Plantum soortgelijke initiatieven promoten voor andere gewassen dan groenten.

De branchevereniging ziet de oprichting van het ILP als een tussenstap in de goede richting. "Dit ontslaat de wetgever echter niet van zijn verantwoordelijkheid om ook wettelijke oplossingen na te streven voor het in balans brengen van het kwekersrecht en het octrooirecht."

Of registreer je om te kunnen reageren.