Akkerbouw

Nieuws 2 reactieslaatste update:26 nov 2014

Nieuw ras voor de cichoreiteelt

Zoetermeer – Cichoreitelers hebben beschikking over het nieuwe ras Maestoso, meldt de CSAR (Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst).

Het ras is echter nog niet beschikbaar voor 2015; in de relatief kleine cichoreisector wordt zaaizaad geproduceerd naar vraag.

Maestoso - gekweekt door Chicoline, Warcoing en ILVO Plant – blinkt uit in financiële opbrengst en inulineopbrengst. Bij beide belangrijke criteria scoort het ras een 104. Daarnaast presteert het ook in de top bij schieterresistentie en wortelopbrengst.

Dat het ras nog niet beschikbaar is, is volgens René Schunselaar van Agro Sensus niet vreemd. "De rassenlijstcommissie bepaalt of de genetische vooruitgang van rassen voldoende is ten opzichte van het bestaande assortiment. Daarnaast leveren zaaizaadbedrijven het zaad. Maar dat moet eerst worden geproduceerd. In de wereldwijd kleine cichoreisector vindt de zaadproductie pas plaats als de leverancier zeker is van afname", legt Schunselaar uit. "Ik verwacht dat er na 2015 zaad beschikbaar komt."

Hij is heel content met de nieuwkomer. Dat deze geen herbicidenresistentie heeft, zoals Chrysolite, doet daaraan niets af. "Er zijn twee stromingen in de rassenkeuze; Chrysolite in combinatie met de sulfonylurea herbiciden Titus en Safari of een ras met hoge opbrengst in combinatie met het steeds beter wordende middelenpakket. Het is mooi dat die mogelijkheden er zijn. Maar we zijn er nog lang niet."

De veredeling heeft een nieuwe verbetering in de pijplijn, vertelt Schunselaar. "Bij de kweker van Chrysolite zit er een tweede generatie aan te komen met goede herbicidenresistentie èn met een opbrengstniveau dat het huidige gat met de gangbare rassen grotendeels dicht."  Of daarmee alle rassen straks deze resistentie hebben? "Nee, want in het gangbare segment gaan de ontwikkelingen ook door. Het opbrengstverschil blijft."

Op de aanbevelende rassenlijst voor 2015 staan nu acht rassen.

Laatste reacties

  • willem88

    Net als chrysolite ook Titus tolerant?

  • petra.vos1

    Chrysolite is het enige ras op de lijst met specifieke tolerantie tegen sulfonylurea herbiciden (waartoe Titus ook behoort).

Of registreer je om te kunnen reageren.