Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Monsanto schikt met graanboeren

Brussel – De Amerikaanse landbouwreus Monsanto betaalt graantelers in de Verenigde Staten €1,9 miljoen wegens vervuiling van graan met genetisch veranderde zaden.

Een graanboer in de staat Oregon ontdekte in de zomer van 2013 dat er genetisch veranderde planten groeiden op zijn land en klaagde het biotechbedrijf aan wegens nalatigheid. Landen als Japan en Zuid-Korea staakten hierop tijdelijk hun import en de graanprijzen daalden, wat leidde tot meer schadeclaims van boeren. De VS hebben transgene tarwe niet goedgekeurd voor export en veel landen willen deze graanvariant niet importeren.

Na onderzoek in Oregon concludeerde het Amerikaanse landbouwministerie dat het ging om een 'geïsoleerd geval'. Monsanto heeft geen aansprakelijkheid erkend. Met de schikking vervalt wel deel van de claims tegen het bedrijf. Er lopen echter nog steeds een aantal zaken.

Laatste reacties

  • agratax2

    Het door voorstanders als onmogelijk bestempelde vervuiling met GMO zaad is nu dus geschiet en Monsanto heeft de schade afgekocht in de hoop erger te voorkomen. Ik zou zeggen nu er 1 schaap over de dam is, zullen er meer volgen.

  • fa. de Graaf

    Business as usual in the US. Let wel, het is volgens mij een vervuiling en vermenging die ontstaan is door transport b.v. van transgene zaden met machine naar reguliere bedrijven? Net als hier wilde haver enz. Dus niet kruising onderling, wat heel anders is en waar de grote angst voor is.

Of registreer je om te kunnen reageren.