Akkerbouw

Nieuws 3437 x bekeken

Meer aardappelen per hectare klei, minder uit zand

Den Haag – Door de droogte is de oogst van consumptieaardappelen uit kleigrond beter verlopen dan die uit zand- of veengronden. Dat blijkt uit de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De aardappeloogst is met ruim 3,8 miljoen ton gemiddeld 10 procent groter dan vorig jaar en ongeveer even groot als in productietopjaar 2011. Dat komt door de 3,5 procent areaalgroei en de goede hectareopbrengsten van gemiddeld bijna 52 ton.

Opmerkelijk voor 2014 is het verschil in oogstresultaat tussen klei- en zandgronden. De gemiddelde opbrengst van kleigrond (tweederde van het areaal) is 52,8 ton per hectare. Vooral Noord-Brabant springt er positief uit met een oogst van 53,6 ton per hectare. Zeeland haalde 52,5 ton op per hectare. Flevoland is stabiel met 51,6 ton, maar schiet daarmee wel onder de eerder genoemde teeltgebieden en het  gemiddelde door wat betreft de opbrengst.

De hoogste opbrengst van kleigronden is gerealiseerd in Limburg (58,1 ton), de laagste in Gelderland (47,7 ton).

Boeren op de zand- en veengronden hadden last van de droogte, meldt het CBS. De gemiddelde productie bleef er daardoor steken op nog geen 50 ton per hectare; ruim een ton minder dan in 2013.

De hoogste opbrengst is in Limburg gerealiseerd, met 52 ton. De Friezen oogstten het minste per hectare; 38,2 ton. Zeeuwse akkerbouwers hebben met 49,8 ton aanzienlijk meer aardappelen van een hectare gehaald dan vorig jaar (40 ton) en ook meer dan de jaren daarvoor.

De productiegroei, waarbij vooral de hectare-opbrengsten bepalend zijn, van ongeveer 350.000 ton consumptieaardappelen is voor 81 procent gerealiseerd op de kleigronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.