Akkerbouw

Nieuws 795 x bekeken

Laagste verlagingspercentage pootgoed

Emmeloord – Het verlagingspercentage van de nacontrole van pootaardappelen is in vijf jaar niet zo laag geweest, blijkt uit gegevens van de keuringsdienst NAK.

Het verlagingspercentage zit, nu de nacontrole bijna is afgerond, op 7,1 procent. Vorig jaar was dat 7,6 procent, in 2012 7,4 procent, het jaar daarvoor 13,3 procent en in 2010 9,3 procent.

Ruim 16.000 monsters zijn ontvangen, dat is 98 procent van het totaal te onderzoeken aantal knollen (3,5 miljoen). Inmiddels is 86 procent, ruim 3 miljoen knollen, van de monsters onderzocht. Hiermee heeft de NAK 1.000 meer monsters afgerond dan in deze periode vorig jaar.

Van het bruinrot- en ringrotonderzoek, dat tegelijk met het nacontrole-onderzoek op virus wordt uitgevoerd, heeft de NAK tot nu toe 97 procent van het totaal aantal monsters (22.000) onderzocht. Het onderzoek laat een vergelijkbare trend zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.