Akkerbouw

Nieuws

Import mais wordt goedkoper

Brussel – Graanverwerkers kunnen voortaan goedkoper mais importeren. Brussel verlaagde zaterdag de variabele invoerheffing op mais van €4,49 naar €0 per ton mais.

Sinds 16 juli ligt de invoerheffing boven de €0. Daarvóór hoefde zeker zes jaar geen variabele invoerheffing betaald te worden voor mais.

De variabele invoerheffing is gekoppeld aan de Amerikaanse maisprijs, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "De Europese Commissie berekent iedere dag de prijs op de beurs van Chicago van Yellow Corn 3, de premie en de transportkosten. Als het gemiddelde van de laatste tien dagen lager is dan 155 procent van de maisinterventieprijs van €101,31 per ton, dan wordt een invoerheffing toegepast. De heffing beschermt de Europese maistelers tegen goedkope import."

Doordat de maisprijs in de VS sterk daalde in juni en juli, werd op 16 juli voor het eerst sinds zes jaar een heffing ingesteld, van €5,32. Op 9 september steeg de heffing naar €10,44. In oktober werd mais duurder, zegt de RVO-woordvoerder. "De maisoogst in de VS verliep traag. Door droogte oogst China minder mais. En soja werd duurder. Door de stijging van de maisprijs zakte de invoerheffing op 4 november naar €4,49. Omdat de prijsstijging aanhoudt, vervalt de heffing per 8 november."

De heffing wordt berekend op basis van de Amerikaanse maisprijs. Dat is een WTO-afspraak die een gevolg is van het Blair House Akkoord, dat de VS en de EU in november 1992 sloten, zegt de RVO-woordvoerder. "Toen importeerde de EU nog veel mais uit de VS, omdat er nog geen GMO-mais was. Nu komt bijna alle mais uit Oekraïne en Rusland, maar de heffing wordt nog steeds berekend op basis van de prijs in de VS."

Of registreer je om te kunnen reageren.