Akkerbouw

Nieuws 1031 x bekeken

Iets hogere opbrengsten sojabonen

Apeldoorn – De telers die sojabonen leverden aan Agrifirm Plant hebben dit jaar gemiddeld ruim 2.900 kilo bonen per hectare geoogst. Dat was vorig jaar 2.800 kilo. De beste 25 procent van de telers oogstten dit jaar 3,4 ton.

Agrifirm Plant verkoopt de sojabonen dit seizoen voor het eerst in een pool. De coöperatie betaalt een voorschot van €300 per ton. In het voorjaar wordt de definitieve prijs bepaald. Voor de oogst van 2013 ontvingen de telers bijna €600 per ton, zegt Arco Amperse, relatiemanager Afzet bij Agrifirm Plant. "Toen was er nog geen pool. Wat de poolprijs voor de oogst van 2014 uiteindelijk wordt, is afwachten. We zien dat de graanprijzen wat lager zijn dan vorig jaar en dat de sojaprijzen op de wereldmarkt behoorlijk schommelen."

Groeiseizoen 2014 was in vergelijking met voorgaande jaren gemiddeld, zegt Amperse. "Op sommige plaatsen was het voorjaar nat. Augustus was relatief nat en koel. De oogst gebeurde grotendeels onder goede omstandigheden. De kwaliteit was dit jaar goed. Er zijn mooie bonen geoogst."

De telers hadden dit jaar profijt van de ervaringen die vorig jaar zijn opgedaan, zegt Amperse. "Ook de toelating van een aantal herbiciden en fungiciden dragen daar aan bij. Agrifirm heeft zich hard gemaakt voor die toelatingen."

Er is dit jaar ruim 100 hectare sojabonen geteeld voor de pool van Agrifirm. Volgens Amperse heeft Agrifirm ruimte voor uitbreiding. "De ervaringen van dit jaar nemen we weer mee in de teelt van volgend jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.