Akkerbouw

Nieuws 882 x bekeken

IGC meldt stabiele wereldgraanbalans

Londen - De granen- en oliezadenindex van de International Grains Council in Londen, graadmeter voor het prijspeil op de wereldmarkten, bleef in november per saldo vrijwel onveranderd.

Vooruitzicht op grote wereldvoorraden zorgde voor een rustiger marktstemming voor de exporteurs van zowel sojabonen als mais en tarwe. De prijzen wisselden overigens wel, soms zelfs sterk, in het bijzonder in de sojamarkt. Weliswaar is er recordproductie soja en mais, waarvan de oogsten ook al bijna binnen zijn, de krappe directe beschikbaarheid ervan in de Verenigde Staten zorgde af en toe voor prijspieken. De opgelopen tarweprijs werd gesteund door zorgen over de oogsten 2015 in de VS en de Zwarte Zee-regio. IGC stelde de ramingen voor de wereldproductie granen en zaden maar minimaal bij ten opzichte van eind oktober. Er kwam 2 miljoen ton mais bij in de verwachte productie van China. Er staat echter ook toename van verbruik tegenover, hoofdzakelijk ten behoeve van veevoer en industriële verwerking. De verwachting voor de eindvoorraden van oogstjaar 2014/'15 zijn onveranderd: 429 miljoen ton, de grootste in vijftien jaar tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.