Akkerbouw

Nieuws 1187 x bekeken

Helft suikerbieten uit de grond

Breda – Nog 48 procent van het bietenareaal moet nog worden gerooid. Dat is minder dan vorig jaar aan het begin van week 45, blijkt uit cijfers van Suiker Unie. Toen stond nog 52 procent van de bieten op het land.

In 2011 verliep de oogst wel sneller. Aan het begin van week 45 in dat jaar moest nog 43 procent van de bieten worden gerooid.

Volgens Suiker Unie zijn er weinig problemen met de oogst en verwerking van de bieten. De verwerking ligt boven de planning. Het suikergehalte stijgt weer nadat het lange tijd stabiel bleef. Maar het suikergehalte stijgt niet hard vanwege het warme weer. Vorige week bedroeg het gemiddelde suikergehalte 16,8 procent. Twee weken geleden was dat 16,5 procent. De bieten bevatten weinig suiker vergeleken met het begin van de campagne, stelt Suiker Unie. Dat komt vooral door de hoge nachttemperatuur. De wortelopbrengsten blijven wel hoog.

Suiker Unie raadt telers aan alert te zijn op de bewaaromstandigheden. Een hoge temperatuur in de bietenhoop leidt snel tot kwaliteitsverlies. Boeren rooien tot nu toe de bieten vlak voor levering. Er liggen volgens Suiker Unie heel weinig bieten op voorraad voor de late leveringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.