Akkerbouw

Nieuws 712 x bekeken

'EU moet suikermarkt heroveren'

Londen – De EU moet afzetmarkten terugwinnen om voldoende suiker te kunnen exporteren na 2017. Anders drukt de groeiende productie op de suikerprijs.

De EU exporteerde vóór de hervorming van het suikerbeleid in 2006 4 miljoen tot 7 miljoen ton suiker. Na die hervorming werd de EU van de grootste exporteur de grootste importeur van suiker in de wereld. De wereldhandelsorganisatie WTO beperkt de export tot maximaal 1,3 miljoen ton. Veel afzetmarkten zijn toen afgevallen, zei Claudiu Covrig, analist bij marktbureau Platts in Londen, tijdens een webinar over de suikermarkt. "Dat geldt vooral voor afnemers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika."

Op 1 oktober 2017 vervalt de suikerquotering. Covrig verwacht een stijging van de suikerproductie. "Bovendien neemt de concurrentie met isoglucose toe. En de suikerconsumptie in de EU groeit niet. De EU moet meer suiker exporteren om onbalans in de markt te voorkomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.