Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

Cao-akkoord voor Avebe

Veendam – Avebe heeft met de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao.

De partijen hebben onder andere afspraken gemaakt over het pensioen. De pensioenregeling is afgestemd op wetgeving die 1 januari 2015 van kracht wordt. Avebe gaat naar verhouding meer bijdragen aan de pensioenen.

Daarnaast is een loonsverhoging afgesproken van 1,8 procent per 1 oktober 2014 en nog eens 0,45 procent per 1 oktober 2015. De nieuwe cao heeft een looptijd van vijftien maanden en eindigt 31 december 2015. De vakbonden moeten het principe-akkoord nog voorleggen aan de leden.

Laatste reacties

 • Sandie

  Krijgen wij zetmeeltelers ook een hogere prijs voor onze aardappels?

 • legkip1

  natuurlijk

 • aardappelboer

  ik wil ook wel een prijsverhoging van 2% per jaar. Het draait er straks weer op uit dat wij telers weer minder krijgen om de boel draaiende te houden.

 • LUCTOR

  Beste @aardappelboer uw pensioen zit in uw grond denk dat menigeen met een collectief pensioen jaloers op u is dus gun de fabrieksarbeider ook wat zonder deze mensen waren uw aardappels niets waard.

 • agro1

  luktorretje.... de pachter is een geheeeel ander verhaal. de arbeider is zijn loon gegund, maar ja.... dat waterhoofd he???

 • hww

  @ aardappelboer, waar baseer je de opmerking 'wij telers weer minder krijgen om de boel draaiende te houden' op?

  Kijk naar de aardappelprijs uitgekeerd door AVEBE over de afgelopen 5 jaar en je kan zien dat je opmerking kant noch wal raakt.

 • aardappelboer

  @hww,de prestatieprijs was het afgelopen jaar(2013) lager als de 2 jaren daarvoor, zoals je hebt kunnen lezen in het jaarbericht. Dat valt gewoon vies tegen en ook dit jaar is de directie niet echt positief zoals te horen was op de avebeledendag dus maak ik me daarover wel zorgen ja! @luctor, als de grond zo duur blijft dan zal dat inderdaad meevallen ja maar wat als de grondprijs naar beneden klapt.

 • hww

  @aardappelboer, lees dan ook de rest van de beschikbare informatie. Bekijk alle cijfers. Lees het jaar verslag en je zult zien dat er een stijgende lijn zit in de aardappelprijs. Dit gerelateerd aan hoeveelheid verwerkte aardappelen, marktomstandigheden, investeringen etc etc. Kijk niet door een rietje maar hou je blik zo open en breed mogelijk.

  'en ook dit jaar is de directie niet echt positief' huh?? Ik was niet aanwezig bij deze ledendag, ik kan mij enkel baseren op wat ik hoor en lees. Ik heb een genuanceerder beeld en herken mijn waarneming niet in jou woorden.

  Met de huidige markt omstandigheden is het de kans voor AVEBE (de gehele coöperatie) om te laten zien waar onze toegevoegde waarde zit. In vergelijking tot 10 jaar terug hebben we een gezondere uitgangspositie.

 • LUCTOR

  @aardappelboer datzelfde risico heeft de fabrieksarbeider met zijn collectief pensioen kijk hoe bepaalde pensioen fondsen er voorstaan of gestaan hebben de man in de fabriek heeft ook de zekerheid niet dat hij ook daadwerkelijk het pensioen krijgt waar hij recht op heeft.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.