Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

CBS: meer eiwitgewassen in Nederland

Den Haag – Het areaal eiwitgewassen groeit in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit jaar 102 hectare niet-bittere lupinen geteeld en 110 hectare sojabonen. Dat was vorig jaar 76 hectare lupine en 33 hectare sojabonen.

Het CBS constateert dat de arealen van deze eiwitrijke gewassen tot 2010 klein waren en per jaar sterk varieerden. Daarna zijn de arealen gestaag gegroeid, ook al betreft het nog kleine oppervlaktes waar de teelt wordt getest. Volgens het CBS beslaan lupine en sojabonen 0,01 procent van het areaal landbouwgrond in Nederland.

De Europese Unie importeert ongeveer driekwart van de behoefte aan plantaardige eiwitten. Het CBS verwacht dat in de nabije toekomst de beschikbaarheid van eiwitrijke gewassen als soja onder druk komt te staan door de toenemende vraag uit China en India. Daarom wordt in de EU de teelt van eiwitrijke gewassen getest om de afhankelijkheid van de ingevoerde soja te verkleinen.

In de EU wordt ongeveer 410.000 hectare sojabonen geteeld. Het grootste areaal sojabonen is te vinden in de Verenigde Staten met 3,1 miljoen hectare. Daarna volgen Brazilië met 2,5 miljoen hectare en Argentinië met 1,9 miljoen hectare.

De Tweede Kamer heeft de regering onlangs opgeroepen zich in te zetten voor de kennisontwikkeling voor veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen. Volgens het CBS worden al ruim tien jaar op kleine schaal sojabonen geteeld in Nederland. Lupine wordt al veel langer verbouwd, maar dan voornamelijk als groenbemester. Op de proefvelden worden sojabonen en lupinebonen vooral geteeld als grondstof voor diervoer, maar sojabonen en lupinebonen worden ook al geteeld voor menselijke consumptie. Zo worden lupinebonen gebruikt als grondstof voor vegetarische producten die als vleesvervangers kunnen dienen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als er meer vraag komt naar soja-bonen is dat alleen maar gunstig. Meer soja-bonen geeft meer soja-schroot. We vergeten (vaak doelbewust) dat vee geen soja-bonen eten maar het afval soja-schroot. Als mensen steeds meer soja-bonen eten komt er een overschot aan soja-schroot en gaat die prijs van dat schroot naar beneden. Boeren krijgen dan een lagere kostprijs van het vlees. Dus vegetariers die veel soja-bonen eten, doen de soja-schrootprijs dalen.

 • ed12345

  De noord en zuid amerikaanse soya is voor waarschijnlijk 95% GMO .Mag die in Europa als soyaschroot verwerkt worden?
  Wat me opviel hier in oost Canada dat nu op dit moment NON GMO soya die voor japan geteelt is nu op dit ogenblik naar de haven van Montreal gaat direct als bulk het schip in d.w.z naar Europa en dezelfde premies als voor japan aan de boer betaalt worden Voor mij betekent dit ,dat Europa zit te springen om soya en dus een stevige prijs betaalt

 • super

  Er blijft geen sojaschroot over als mensen sojaschroot bonen eten.Soja schroot blijft over na dat de olie er uit geperst is.Hier in Canada worden Soja bonen geroostert en dan gemalen voor veevoer en also geperst voor olie.Dan blijft Soja meel over voor dier voeders

Of registreer je om te kunnen reageren.