Akkerbouw

Nieuws

Bloembol van binnen onderzoeken voor betere teelt

Wageningen – Door meer kennis te krijgen over het fysiologisch proces in bloembollen kan de teelt worden geoptimaliseerd.

Dat stelt onderzoeker Richard Immink, die donderdag wordt aangesteld als buitengewoon hoogleraar fysiologie van bloembollen aan Wageningen UR. Hij wil zich met zijn onderzoeksgroep primair richten op het versnellen van de veredeling.

Volgens Immink is fundamenteel onderzoek noodzakelijk om de koppositie van Nederland in de wereldwijde bloembollenhandel te behouden. Winstgevendheid staat onder druk, waardoor er weinig ruimte is voor innovatie. Daarentegen is verduurzaming broodnodig om het imago van bloembollen en de bollenteelt te verbeteren.

Door het functioneren van moleculen, hormonen en suikers in de bol te bestuderen, kan beter worden ingespeeld op behoeftes van het gewas bij de groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.