Akkerbouw

Nieuws

Biologische opbrengsten blijven flink achter

Vredepeel – De biologische opbrengsten blijven met 7 procent onder het langjarige gemiddelde flink achter in het PPO-project Bodemkwaliteit op zandgrond, terwijl de gangbare opbrengsten zo'n 15 procent hoger zijn dan gemiddeld.

Dat meldt Biokennis.

De lagere opbrengst in het biologisch segment komt vooral door het optreden van ziektes zoals phytophthora in aardappelen en bladvlekkenziekten in prei.

2014 was een warm jaar met veel neerslag en enkele extremen, zoals de 120 millimeter regen binnen drie dagen in juli. Dat leidde vooral in het biologische segment tot overlast, resumeren de onderzoekers. Daarnaast was het in de eerste helft van mei en in augustus nat. Door de hoge phytophthoradruk viel de biologische aardappelopbrengst tegen. De zomergerstopbrengst viel ook tegen. De opbrengsten van erwten, peen en maïs waren goed tot zeer goed.

De opbrengsten van het gangbare systeem zonder gebruik van organische mest waren ook dit jaar gemiddeld 10 procent lager dan mèt organische mest. Niet-kerende grondbewerking (NKG) leverde gemiddeld ongeveer dezelfde opbrengst als ploegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.