Akkerbouw

Nieuws

Avebe wil geen fritesaardappelen

Stegeren - Avebe heeft geen interesse in vrije fritesaardappelen. Dat zei CEO Bert Jansen van Avebe op de jaarvergadering in het Overijsselse Stegeren.

De inslag van Avebe is coöperatief, aldus Jansen. Avebe wil wel graag de C-aardappelen, de zogenoemde overaardappelen boven het telersquotum,  van haar leden verwerken, maar zal nu geen goedkope vrije aardappelen op de vrije markt bijkopen, zoals enkele particuliere buitenlandse aardappelzetmeelconcerns wel hebben gedaan. "Alleen als na afloop van de campagne in maart blijkt dat de vraag naar aardappelzetmeel zodanig groot wordt dat we het niet met onze eigen leden-aardappelen kunnen beleveren, kunnen we bekijken of het dan interessant is om extra aardappelen op de vrije markt bij te kopen. Maar de kans dat dat gebeurt, lijkt nu nihil. De inkoopprijs voor die aardappelen zal sowieso lager zijn dan de C-volumeprijs die we onze leden betalen."

Tegelijkertijd maakte Avebe de voorschotprijs van de C-aardappelen, bekend. Deze bedraagt €1,80 per 100 kilo aardappelen bij een onderwatergewicht van 470 gram. De prestatiecomponenten, zoals , zetmeelgehaltebonus, kwaliteitspremie en volleverpremie gelden ook voor C-aardappelen.

De uitbetaalprijs van C-aardappelen met een OWG van 470 gram levering half januari bedraagt inclusief alle premies €2,77 per 100 kilo. Bij een OWG van 510 gram ontvangt de teler €3,62 per 100 kilo. Voor aardappelen met een OWG lager dan 470 gram geldt overigens een OWG-malus. Voor C-aardappelen met een OWG van 375 gram bedraagt de uitbetaling slechts €0,03 per 100 kilo, nagenoeg niets dus. Een duidelijk signaal dat Avebe slechts geïnteresseerd is in hooggehaltige zetmeelaardappelen en niet in overtollige fritesaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.