Akkerbouw

Nieuws 2950 x bekeken 4 reacties

Agrifirm wil naar 2.000 hectare bodemscannen

Wageningen - Agrifirm Plant heeft in 2014 in samenwerking met Geometius op ruim 1.000 hectare de bodem gescand en op basis daarvan een taakkaart voor kalkbemesting gemaakt. Voor 2015 mikt Agrifirm op een opschaling naar tenminste 2.000 hectare.

Volgens Aaldrik Venhuizen van Agrifirm levert in verschillende praktijkpercelen een aangepaste, plaatsspecifieke kalkbemesting om dichter bij de gewenste pH te komen, genoeg extra opbrengst om de scankosten van €175 per hectare uit te betalen. Op het symposium precisiebemesting vrijdag in Wageningen sprak Venhuizen van een meeropbrengst van €1.188 na een vierjarige rotatie op een perceel van 6 hectare; suikerbieten +€411, aardappelen +€284, mais +€294 en gerst +€198.
De scan van het perceel bracht een spreiding van het organischestofgehalte aan het licht van 5 tot 25 procent, gemiddeld 12 procent. De pH varieerde tussen 3,9 en 5,4, gemiddeld 4,8.
"Die variatie resulteert dan in een kalkadvies dat van plek tot plek varieert tussen 0 en 8 ton kalk per hectare", aldus Venhuizen. "Uiteindelijk ga je niet per se meer of minder kalk geven, maar je verdeelt het anders over het perceel."

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Leo, die meeropbrengsten van die gewassen is dat per ha of van 6 ha.
  En die meeropbrengsten zijn die vergeleken met een zelfde kalkbemesting, maar dan niet plaatsspecifiek.

 • robz

  Leo

  Het is Agrometius die deze dienst samen met Agrifirm aanbied.

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Dat is per 6 ha. Dus €1.188 om kosten van 6x€175 te compenseren.
  Op de tweede vraag heb ik zo geen antwoord. Zal ik eens navragen.

 • Zandhaasjes

  Tis toch geweldig zelfs de opbrengst van de aardappel stijgt door bekalken. Hier komt er alleen maar schurft van.

Of registreer je om te kunnen reageren.