Akkerbouw

Nieuws 1296 x bekeken

Aardappeloogst EU-5 plust

Noordhoek - De oogst van consumptieaardappelen in de vijf belangrijkste Europese productiegebieden is uitgekomen op een totaal van 28,6 miljoen ton.

Ten opzichte van 2013 is dat 4,4 miljoen ton ofwel 18 procent meer. Dit blijkt uit de jongste prognose van de telersfederatie NEPG (Northwest European Potato Growers). In juli dacht de NEPG nog dat de oogst afstevende op een omvang van 25,2 ton in haar productiegebied, dat behalve Nederland en België ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië omvat. Het grote verschil à 3,4 miljoen ton bijna zoveel als een hele oogst 'consumptie' van Nederland.

Eén oorzaak van de oogsttoename is areaalgroei, met 3,2 procent volgens NEPG. Veel ingrijpender is de enorme hectareopbrengst van gemiddeld  52,1 ton per hectare. Vergeleken met het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is het 5,9 ton/hectare meer (6,6 ton/hectare ten opzichte van 2013). De groei is het sterkste in Duitsland, België en Frankrijk, waar ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde 1,5 miljoen ton, 1 miljoen ton en 1,1 miljoen ton meer aardappelen zijn geoogst. In Nederland is deze toename 370.000 ton.

Er is een overvloed aan aardappelen en laag prijspeil, maar toch ziet NEPG lichtpunten. Er is voortvarende afzet van aardappelproducten buiten de EU. Ook meldt NEPG dat al aanzienlijke hoeveelheden van de verwerkingsmarkt zijn gehaald, voor zetmeelproductie, veevoeder en alternatieve energie (vergisting), overigens zonder dat te kwantificeren. NEPG zet voorts vraagtekens bij de kwaliteit in opslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.