Akkerbouw

Nieuws

Weinig risico op koprot in uien

Emmen – Het risico dat koprot toeslaat in de uien is dit jaar erg klein. Dat zegt Louis Nannes, manager operations bij informatie- en adviesdienst Dacom. Dat is te danken aan de goede oogstomstandigheden. Ook verschillende teeltbegeleiders hebben nog nergens tekenen van koprot gezien.

Na de voorgaande seizoenen, waarin koprot de uienkwaliteit - en daarmee de export - flink parten speelde, zat de angst er goed in bij uientelers. Dit seizoen lijkt de trend te doorbreken. Botrytis, de schimmel die koprot veroorzaakt, profiteert van slechte oogstomstandigheden. "Naar mijn idee is 90 tot 100 procent van de bewaaruien onder ideale omstandigheden geoogst", zegt Nannes. "We hebben immers een schitterende herfst gehad. Daarom verwacht ik dat er weinig aan de hand is met koprot dit jaar. Het zou me echt verbazen als het wel gebeurt. Telers maken dit jaar kans op een heel goede bewaarpartij."

Uit het adviessysteem van Dacom blijken er in het groeiseizoen best perioden te zijn geweest met infectierisico's. "Maar dat wil niet zeggen dat de ziekte in de hals van de ui terechtkomt. Dat kan pas bij de oogst."

Als koprot heeft toegeslagen, dan wordt dat eind deze maand zichtbaar. Misschien zelfs iets eerder, omdat het een vroeg seizoen was. "Er is geen reden voor paniek", zegt Luc Remijn van DLV Plant. "De uien zijn mooi de schuur in gekomen, ik heb nog geen tekenen van koprot gezien." "Het was prachtig weer voor de uienoogst", vult Frank Druyff van Hazera Seeds aan. "In de plantuien is het wel voorgekomen, maar in de zaaiuien hebben we nog geen koprot gezien en verwachten ook weinig problemen."

Het valt Druyff wel op dat een aantal telers te vroeg stopt met drogen. "De uien zijn bij warm weer binnengekomen, maar stonden wel in de natte augustusmaand buiten. Na twee dagen knispert de hoop al, maar van binnen zijn de uien nog vochtig. Hierdoor kan het drogingsproces langer duren dan normaal."

Onvoldoende drogen kan bijvoorbeeld leiden tot watervellen. "Om die problemen te voorkomen, moeten telers het drogingsschema echt afmaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.