Akkerbouw

Nieuws 2045 x bekeken

Warm weer leidt tot problemen in bollensector

Apeldoorn – Het warme weer leidt tot problemen in de bloembollensector. Het plantseizoen is volop begonnen, maar als er wordt geplant bij een bodemtemperatuur van boven de 12 graden kunnen schimmels als fusarium zich verder ontwikkelen in de grond. En de fusariumdruk is al groter door het voorgaande seizoen.

"Het is bijzonder warm voor de tijd van het jaar", zegt bloembollenspecialist Piet Vriend van Agrifirm Plant, die de bodemtemperatuur dagelijks meet en in een grafiek op de website plaatst. Bollentelers beginnen normaal gesproken in de eerste week van oktober met planten, maar dit jaar was de bodemtemperatuur toen 18 graden. "Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ook deze week was de temperatuur nog boven de 15 graden."

Wachten tot het kouder wordt, zou het mooiste zijn. Maar de risico's nemen toe. "Je kunt beter met hogere temperaturen in goede omstandigheden planten dan wachten op regen en in een slechte structuur planten."

Vriend geeft ook aan dat te lang wachten resulteert in minder plantgoed voor het volgende jaar en waarschijnlijk ook minder groei. "Dus op een gegeven moment moet je wel. Ons advies is om met de rassen te schuiven. De soorten die minder gevoelig zijn voor bodemschimmels het eerst planten en de gevoelige later, als het hopelijk koeler is."

"Onder deze warme omstandigheden begint het seizoen niet optimaal", vindt Guus Braam van het team bloembollen van DLV Plant. "Maar het is nog te vroeg om te spreken over opbrengstderving. Fusarium komt al meer voor, dus ik verwacht dat telers alerter zijn. Onder meer in de bolontsmetting."

De uiterste plantdatum is 1 december, maar het streven is om de bollen voor 15 november in de grond te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.