Akkerbouw

Nieuws 4319 x bekeken 22 reacties

WUR: geen effect grondbewerking op opbrengst

Wageningen – In de biologische akkerbouw zijn de opbrengsten bij toepassing van minder grondbewerking vergelijkbaar met de opbrengsten op grond die wordt geploegd. De resultaten zijn wel afhankelijk van het gewas, de weersomstandigheden en de grondsoort. Dit meldt Wageningen UR op basis van gegevens uit het Tilman-Org project, een Europees onderzoek naar grondbewerking in de biologische landbouw.

De onderzoekers kijken in het project of de technieken voor een minimale grondbewerking in de gangbare landbouw bruikbaar zijn voor de biologische akkerbouw. In de gangbare akkerbouw wordt vooral bij de grootschalige teelt van soja en graan vaak alleen een oppervlakkige grondbewerking toegepast.

De onderzoekers constateren dat het toepassen van deze technieken in de biologische akkerbouw de onkruiddruk verhoogt in ruim de helft van de experimenten. Maar in veel gevallen was er geen verschil in onkruiddruk en soms nam de onkruiddruk zelfs af, meldt WUR. In Nederland zien de onderzoekers wel een stijging van de onkruiddruk. Maar dit veroorzaakte geen daling van de opbrengst.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Weer een onzinnig rapport van wur. De helft geeft meer onkruid dus de andere helft minder. Wat is de kans dat je een zes gooit met een dobbelsteen? Ook 50% want je hebt hem of je hebt hem niet.

 • hobbyboerke

  @farmerbn Los van het feit of dit een onzinnig rapport is of niet, de kans dat je een 6 gooit met een dobbelsteen is 1/6 of 16.6%.

 • MGW

  @farmerbn. je moet wel goed lezen en de wur onzinnig noemen is lachwekkend. maar dit onderzoek vertelt dus dat er een aantal technieken zijn die onkruid druk kunnen verminderen. gezien de toenemende druk van onkruid kunnen deze technieken dus juist waardevol zijn. zeer waardevolle informatie voor vooral de biologische landbouw omdat hierin de druk van onkruid zeer bepalend kan zijn.

 • ed12345

  ook in de gangbare akkerbouw is onkruid belangrijk wat er niet is hoef je ook niet voor te spuiten

 • gjcamps

  Bij bio teelt moet je altijd meer bewerkingen toepassen dan in gangbaar. Met name de onkruidbestrijding dmv vals zaaibed, eggen, schoffelen etc zijn belangrijk. Gangbare landbouw doet dit efficiënter met een zeer kleine hoeveelheid chemie. Vreemd onderzoek, bio kun je toch niet vergelijken met gangbaar?

 • farmerbn

  Dus oppervlakkige bewerken van de bodem geeft het vaakst meer onkruid, evenveel onkruid en maar soms minder onkruid. De meeste boeren zouden dat van te voren ook gesteld hebben. Wat ik wel raar vind is dat meer onkruid niet tot opbrengstderving lijdt maar dat was misschien een verplichting voor de onderzoekers om dat zo te stellen voor het krijgen van het onderzoekbudget. (Met die dobbelsteen was een grapje).

 • gjcamps

  @farmerbn, bij bio maakt wel of geen onkruid schijnbaar niets uit voor de gewas opbrengst, laag vs laag. Bij gangbaar zie je duidelijk wel opbrengst derving. Niets nieuws lijkt me.

 • agratax2

  Min Till en No Till vooral toegepast bij grootschalige soya en graan teelt heeft minder te maken met de gewassen dan met het klimaat. Deze gewassen worden geteeld in gebieden met weinig neerslag gedurende de groeiperiode en dus is elke vorm van -vocht sparen- welkom. Daar komt bij dat het een enorme tijd en brandstof besparing oplevert en dat geeft een welkomende besparing. Suikerbieten blijken in dit systeem ook goed te telen te zijn evenals mais.

 • leo,s vriend

  mechanische onkruidbestrijding lijkt me moeilijker in een jong gewas met veel oogstresten/stoppel.
  Stroopt dat niet als de pest ?

 • info36

  Deze onderzoekers kun je beter praktijkles geven. Wat een gezwets. In Nederland, zeker in de klei gaat er niets boven ploegen.

 • gjcamps

  @info, dus jij gaat lekker ploegen na de aardappelen of bieten als het volggewas bijvoorbeeld maïs of tarwe is?

 • Mels

  Ja GJ Camps,Sommige NLboeren menen dat ze de wijsheid in pacht hebben en derhalve niet hoeven te kijken hoe anderen minstens 100euries per ha uitsparen. Bouwvoorlichter.....sneller keert niet meer ha per ltd diesel beter voor grond en volggewas.....

 • gjcamps

  Mels je snapt het, ploegen is goed voor de bodem, is echter maar om het jaar nodig.

 • farmerbn

  Zinnen maken is niet het beste punt voor Mels om 4:48.

 • Mels

  Farmerbn, was hier rond 9 uur 'savonds.....denk dat jou lees en begrijpvermogen iets te wensen overlaat. Dat van gjcamps werkt prima. Ploegen moet je alleen doen om van je gewasresten af te raken als je het jaar erop een schone bodem nodig hebt voor bv rooivruchten. Hoewel je aardappels zo in een gewoelde of met de bouwvoorlichter bewerkte bodem kunt planten. Het wegwerken van gewasresten zit puur tussen de oren. Gewasresten bovenin houden vocht vast en beperken het uitdrogen van de grond. Iets wat hier erg belangrijk is. Geplaats om 10:09 in de morgen. Zoek maar waar hier is!

 • farmerbn

  Mels je kunt het.

 • Jan van het Zand

  Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de knaken? Ploegen, lichte grondbewerking, spuiten, wieden enzovoort kost geld. Waar zijn we het goedkoopst mee uit en dan ook nog een goede opbrengst uit verkoop van het gewas? Dat is wat we willen weten.

 • agratax2

  gjcamps. Heb je wel eens geprobeert zonder ploegen te telen? Heb je je wel eens afgevraagd waarom er steeds zwaardere trekkers voor grondbewerking nodig zijn? Ik denk dat dit te maken heeft een verslechterende structuur en die is misschien weer te verbeteren door oppervlakkig te bewerken en stoppelresten (stro etc.) in de bovenlaag te brengen en niet te begraven op 25 cm diepte. Ik heb heel wat zware gronden gezien die na ploegen erbij lagen als een keienveld waar dan in het voorjaar weer kopeggen en ander geweld over moesten om het zaai / plant klaar te maken. Dit heeft te maken met te weinig structuur door te weinig organische stof.

 • cornelis 22

  Dat heeft te maken met wel of geen vorst. Waarom we steeds zwaardere tractoren nodig hebben om te ploegen? 15 jaar geleden twee schaar 10 jaar geleden drie schaar nu : vier schaar.

 • gjcamps

  @ agratax, net zoals aangaf ploeg ik als het zinvol is. Na aardappelen dus niet, na korrelmais wel. Die is er vorige week afgehaald, er ligt nu een heel tapijt. Dit kun je in een keer onder ploegen, is echter ook niet goed. Ik bewerk het eerst met een schijven egg zodat de plantenresten mengen met de aarde. Is beter voor het composterings process. Bij onderploegen kwamen de resten weer gewoon boven. Helemaal niet ploegen ben ik niet voor, dan krijg je na 10 jaar verslemping/uitspoelingslagen, etc. Enigste alternatief zou een spitmachine zijn maar deze kost per Ha bewerken denk ik meer dan een Ha ploegen. Dus let op wat je onderploegt, het komt ook weer boven.

 • gjcamps

  net zoals mels......

 • gjcamps

  Bodem: rivierklei, structuur perfect kruimelig, organische stof 4%. Ik ben het ook met Cornelis eens dat onder het mom van efficiente uurtarieven de traktoren en machines steeds groter en zwaarder worden. Dit geeft extra risico op verdichten van de bodem, dit moet je dan met extra diesel en uren weer corrigeren. Kortom wel bewerken, maar doelgericht en let op je liters diesel/ Ha.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.