Akkerbouw

Nieuws 1221 x bekeken

VS: weinig soja op voorraad, veel op het land

Washington – De Verenigde Staten hadden zelden zo weinig sojabonen op voorraad als op het einde van dit seizoen. Toch daalt de prijs, vanwege de recordoogst.

Volgens het ministerie van landbouw USDA had de VS op 1 september 2,5 miljoen ton sojabonen in de silo's. Dat is de kleinste voorraad in 41 jaar. De 'stocks-to-use-ratio' bedraagt minder dan 3 procent. Deze verhouding tussen eindvoorraad en verbruik is nog nooit zo laag geweest.

Ondanks de minimale voorraad daalden de sojaprijzen dinsdag en woensdag tijdens de handelsdag op de termijnmarkt in Chicago. De VS verwacht een recordoogst van 106,5 miljoen ton sojabonen. Dat is 19 procent meer dan vorig seizoen. De VS oogst ruim een derde van alle sojabonen in de wereld. 72 procent van de sojapercelen staan er goed of uitstekend bij. Het is een van de beste scores ooit, vlak voor de oogst. Inmiddels heeft de VS 10 procent van de soja geoogst, tegen 17 procent gemiddeld over de laatste vijf jaar.

De voorraden tarwe en mais stegen wel, in tegenstelling tot die van soja. USDA schat de tarwevoorraad op 52 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton meer dan op 1 september 2013. De maisvoorraad groeit met 50 procent naar 31,4 miljoen ton. Bij de mais is nu 12 procent geoogst, tegen 23 procent gemiddeld. De tarweoogst is voorbij in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.