Akkerbouw

Nieuws 860 x bekeken

VIB wil veldproef met cisgene mais

Gent - Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een aanvraag ingediend voor een veldproef met genetisch veranderde mais. De mais bevat een soorteigen gen waardoor de plant grotere bladeren krijgt.

De mais is gemaakt in het kader van een onderzoek dat het VIB en de Universiteit Gent, afdeling Planten Systeembiologie, uitvoeren naar de groei en ontwikkeling van planten. De onderzoekers zijn er in geslaagd het maisgen CYP78A1 tot expressie te brengen in maisplanten. Dit gen beïnvloedt de regulatie van de groei van planten. Uit onderzoek in kassen blijkt dat maisplanten waar dit gen is ingebracht vooral grotere bladeren aanmaken.

Ondanks de grotere bladeren produceren de cisgene maisplanten (genetisch veranderd met soorteigen genen) niet altijd meer biomassa. Volgens het VIB komt dat omdat in een kas de kolfopbrengst moeilijk op een betrouwbare manier kan worden bepaald. Het aantal planten is te klein en de omstandigheden zijn niet representatief.

Daarom willen de onderzoekers een veldproef doen. Als planten worden getest in de buitenlucht kunnen bruikbare wetenschappelijke en landbouwkundige gegevens worden verzameld, stelt het VIB. De onderzoekers willen vooral weten of de cisgene mais grotere of zwaardere kolven voortbrengen.

Omdat het een experimentele veldproef betreft met genetisch gemodificeerde planten, worden de mannelijke delen (de maispluimen) afgeknipt. Ook worden alle maiskolven handmatig geoogst. Zo wordt voorkomen dat de gemodificeerde eigenschap zich zou kunnen verspreiden in de natuur, stellen de onderzoekers.

De aanvraag moet nu door de Bioveiligheidsraad beoordeeld worden. Daarna moet de Belgische ministerraad nog goedkeuring geven.

Vorig jaar rondde het VIB een veldproef af met een andere soort mais. Het ging toen om planten met een verhoogde productie van het enzym GA20-oxidase. Dit enzym is betrokken bij de aanmaak van een plantenhormoon, dat de groei en strekking van plantencellen stimuleert.

Of registreer je om te kunnen reageren.