Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

'Superonkruid ontstaat door verkeerd gebruik herbiciden'

Lawrence – Resistent onkruid ontstaat door een verkeerd gebruik van herbiciden. Volgens de Weed Science Society of America (WSSA) is het een misverstand dat superonkruiden genen opnemen van transgene gewassen.

De WSSA is een non-profit organisatie van wetenschappers. Volgens onkruidspecialist Brad Hanson van de University of California komt resistentievorming meer voor. "Je ziet het niet alleen bij herbiciden, maar ook bij antibiotica, insecticiden en fungiciden. Het gebruik van te veel middel bevordert resistentie. De overdracht van genen van transgene gewassen naar onkruid is mogelijk, maar speelt geen rol bij resistentievorming."

In transgene gewassen wordt vaak alleen Roundup gespoten, omdat de gewassen daar tegen bestand zijn. Hanson adviseert boeren andere herbiciden te gebruiken en onkruid mechanisch te bestrijden. Volgens Hanson kan alle onkruid, resistent of niet, andere planten verdringen. "Bijvoorbeeld doordat ze veel zaad produceren, ondergrondse uitlopers hebben of beter water en voedingsstoffen opnemen. Alleen als het herbicide wordt gebruikt waar planten resistent tegen zijn, dan hebben die planten een extra voordeel."

Laatste reacties

 • agratax2

  Brad Hanson maakt met zijn onkruidbestrijdings techniek de hele RR overbodig. Als ik nu toch andere midelen moet gebruiken en mechanisch moet wieden, wens ik geen licentie meer te betalen voor de RR gewassen van de chemische industrie. Laten we eerlijk zijn als praktische boer met een beetje ervaring weet je dat vroeg of laat resistentie ontstaat tegen het middel dat ten allen tijde wordt ingezet om de plaag te bestrijden of het om onkruid gaat of schimmels of ziektes bij plant, mens en dier.

 • ohzo

  En tussen neus en lippen door wordt verteld dat genen van de transgene gewassen wordt overgedragen aan onkruiden. Mondanto heeft altijd verkondigd dat dit niet kon.

 • Dubex bv

  Door steeds hetzelfde middel te gebruiken krijgen de onkruiden die er wel tegen kunnen toch automatisch meer ruimte.

 • bbuizer

  Deze non-profit organisatie van wetenschappers haalt hier het belangrijkste doel van de inzet van GMO-gewassen in combinatie met Roundup voor de praktijk dus flink onderuit. Maar je kon het op je klompen wel aanvoelen dat dat een keer zou gebeuren.
  Patenten op zaden worden zo een blok aan het been, tenzij er met licentie- en vrije rassen nog voldoende alternatieven zijn. Maar daar moet je dan wel aan blijven bouwen. En dat doen onze prominente zaadleveranciers in Nederland gelukkig ook. - @Organicseedsnl

 • colorgrower

  Mijn favoriet is de palmer amaranth die meer dan een half miljoen zaadjes per plant levert.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.