Akkerbouw

Nieuws 891 x bekeken

Suikermarkt deelt klappen uit aan Nordzucker

Braunschweig - De omzet- en resultaatontwikkeling van de Duitse bietenverwerker Nordzucker heeft in het eerste halfjaar harde klappen gekregen. De omzet zakte met €247 miljoen ofwel 25 procent naar €975 miljoen. De winst na belasting en financieringskosten daalde met €132 miljoen naar €53 miljoen. Dat komt neer op een minus van ruim 71 procent.

Lage prijzen, een aanzienlijke volumedruk – ook door importen – en kleinere afzethoeveelheden noemt de concernleiding als de oorzaken voor de negatieve gang van zaken. Evenmin als vorige week bij concurrent Südzucker komt een en ander echter als een verrassing. "Want het uitlopen van de quotering in 2017 confronteert ons nu al met fors veranderde markt- en afzetomstandigheden," verklaart directietopman Hartwig Fuchs.

Die vindt niet dat de bij het bedrijf betrokkenen daarom bij de pakken neer moeten gaan zitten. Volgens Fuchs blaakt het bedrijf van financiële gezondheid en zal dat worden benut om Nordzucker te versterken via de eerder aangekondigde plannen om te investeren in Afrika. "We gaan ervan uit dat de omzet op termijn weer gaat stijgen, daar de aanbodsituatie in het licht van de lage prijzen krapper zal worden. Tot die tijd zullen we onze onderneming verder fit maken voor de competitie op de markt", aldus Fuchs.

Of registreer je om te kunnen reageren.