Akkerbouw

Nieuws

Suikergehalte bieten stijgt

Dinteloord – Het suikergehalte van de Nederlandse bietenoogst zit weer in de lift, zo blijkt uit de campagnegegevens van Suiker Unie.

In de afgelopen week hadden de bieten gemiddeld 16,8 procent suiker. Een week eerder was dat 16,5 procent suiker. Een significante stijging, te danken aan het zonnige weer. Het tarrapercentage nam echter ook toe, wat normaal is gedurende de campagne.

De bietenoogst krijgt volop aandacht van de akkerbouwers, merkt Suiker Unie, nu telers ver zijn gevorderd met de oogst van andere gewassen en de najaarswerkzaamheden. Bijna de 40 procent van de bieten is verwerkt. Met een veldvoorraad van ruim een week betekent dit dat bijna de helft van het areaal is gerooid. Telers en loonwerkers maken steeds meer een afweging tussen nu al rooien voor levering vanaf december of nog wachten.

Gezien de relatief hoge bodemtemperaturen lijkt nu rooien en lang bewaren een risico, meldt Suiker Unie. Als bieten relatief warm in de hoop komen, is het lastig om de temperatuur omlaag te krijgen. Een hoge temperatuur leidt tot meer suikerverliezen, meer risico op broei, rotte bieten en verhoging van het invertgehalte. Anderzijds is rooien onder goede omstandigheden minstens zo belangrijk als koele omstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.