Akkerbouw

Nieuws

Suikerconflict VS-Mexico voorbij

Mexico-Stad - De Verenigde Staten en Mexico hebben een akkoord bereikt dat een einde moet maken aan de suikeroorlog tussen beide landen.

De diplomatieke deal in Washington werd dinsdagochtend op het allerlaatste moment gesloten voordat de invoering van hoge strafheffingen op Mexicaanse suiker het handelsconflict nog verder zou doen escaleren.

Het schorsingsakkoord betekent dat de VS geen verder onderzoek doen naar eventuele dumping door Mexico op de Amerikaanse markt. Ook ziet Washington af van het invoeren van strafheffingen per kilo geïmporteerde suiker.

In ruil daarvoor stemt Mexico toe haar suiker niet onder een bepaalde prijs op de Amerikaanse markt te verkopen. Bronnen rond de onderhandelingen spreken van 41 eurocent per kilo geraffineerde suiker en 36 eurocent per kilo ruwe suiker. Of en welke exportlimiet er voor Mexicaanse suiker geldt is onbekend. Vorig jaar ging er bijna 2 miljoen ton Mexicaanse suiker naar de noorderbuur.

"Ik ben blij dat we op dit belangrijke onderwerp een akkoord hebben bereikt'', liet Stefan Selig, de Amerikaanse onderminister van Internationale Handel weten. Volgens hem zorgt het akkoord voor stabiliteit in de markt. Als het conflict was geëscaleerd, had Mexico zeer waarschijnlijk de deur dichtgegooid voor de Amerikaanse export van maïsfructose, waarmee Amerikaanse firsdrankmakers in Mexico haar cola's en andere dranken fabriceren. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.