Akkerbouw

Nieuws

Stagnatie in suikerontwikkeling bieten

Dinteloord – De ontwikkeling van het suikergehalte in bieten viel de afgelopen week, ondanks het mooie bietenweer, tegen. Dat meldt verwerker Suiker Unie. Het bedrijf geeft als oorzaak dat de aantasting van bladziekten de maximale groei heeft belemmerd.

Daarnaast wijst het erop dat het bij de huidige hoge wortelopbrengst moeilijk is om een normale suikergehaltestijging te realiseren. Aangezien er meer kilo's biet zijn waarin het gehalte moet stijgen, moet er bovengemiddeld suiker worden geproduceerd.

Maar over het algemeen blijft Suiker Unie tevreden over de aanvoer. De resultaten over de afgelopen week zijn zeer goed met gemiddeld 16,6 procent suiker bij 6,9 procent tarra en een winbaarheid van 91,1 punten. De tarra loopt iets op, maar het niveau is nog altijd laag. Hoog scoorde Texel met 17,6 procent suiker, laagste was De Kempen met een suikergehalte van 15,1 procent.

De fabrieken draaien op een stabiel hoog verwerkingsniveau. Dit is mede te danken aan de lage tarrapercentages, want hierdoor raken de wasinstallaties in de fabrieken niet overbelast.

De opbrengstverwachting blijft gelijk: 15,1 ton suiker per hectare. De wortelopbrengst koerst op circa 89 ton per hectare bij een suikergehalte van 17 procent.

De landelijke verschillen zijn aanzienlijk; aanvoerder Texel leverde 17,3 procent gemiddeld en het gebied Liemers/Oude IJssel is met 15 procent hekkensluiter.

Of registreer je om te kunnen reageren.