Akkerbouw

Nieuws

Snelle aardappeloogst met goede opbrengst

Westmaas/Assen – De aardappeloogst is vroeg, verloopt vlot en de opbrengsten zijn vooralsnog goed. Dat zeggen adviseurs van DLV Plant. Akkerbouwers zijn volop aan het rooien.

De aardappeloogst is in het Zuidwesten voor 80 procent gereed. Dat schat Jeroen Willemse van adviesbureau DLV Plant. Dat is bijzonder vroeg. "Het gros van de telers moet normaal gesproken op 1 oktober nog beginnen", stelt hij. De opbrengst is niet bijzonder hoog, maar wel goed. "De kwaliteit is uitstekend." Het enige onzeker is de prijsontwikkeling. "In de akkerbouw geldt: hoe makkelijker het gaat, hoe moeilijker het wordt. De prijs is onzeker, maar nog niet opgegeven."

In het Noordoosten is de aardappeloogst voor een derde gevorderd, zegt Roelof Naber van DLV Plant. "Veel vroeger dan normaal. Dat geldt voor alle akkerbouwgewassen, trouwens."

De onderwatergewichten van zetmeelaardappelen zijn goed, ziet Naber. Ook Avebe meldde onlangs dat de zetmeelgehaltes hoger zijn dan hoger zijn dan gebruikelijk en de tarra lager. Die hoge onderwatergewichten maakt de aardappel wel kwetsbaar. Naber: "Zeker toen het zo warm was, medio september, zijn er dingen mis gegaan. Overdag was het tegen de 25 graden, maar 's ochtend hartstikke nevelig. Daardoor zijn partijen in elkaar gezakt, de aardappelen zijn gaan rotten. Dat wordt nu nog steeds zichtbaar, het duurt immers wel even voor je het vocht uit de hoop ziet lopen."

Gemiddeld is het een redelijk jaar, stelt Naber. "Beter dan vorig jaar, maar minder opbrengst dan in 2012." Ook de consumptieaardappelen leveren een goede opbrengst. "Nu is het afwachten wat Avebe met de prijzen gaat doen. Het voorschot van de A-aardappelen was iets hoger dan vorig jaar en dat is een hoopvolle indicatie."

Of registreer je om te kunnen reageren.