Akkerbouw

Nieuws 4102 x bekeken 13 reacties

Sikken: bietenareaal 20 procent groter in 2018

Dinteloord – De Nederlandse suikerproductie stijgt als in 2017 de suikerquota vervallen. Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van suikerverwerker Suiker Unie, in een interview met Boerderij. Suiker Unie ziet groeimogelijkheden in zowel food- als non-foodtoepassingen van suikerbieten.

Doordat de marktordening verdwijnt, kan Europa meer zelfvoorzienend worden in de suikerproductie. Dat betekent volgens Sikken dus ook dat de productie in Nederland kan toenemen.

"Dat willen we realiseren met een areaaluitbreiding bij bestaande telers en met een verdere productieverhoging per hectare", zegt Sikken. "We denken dat het suikerbietenareaal in 2018 met 90.000 hectare ongeveer 20 procent groter is dan nu. In combinatie met de verwachte stijging van de opbrengst per hectare leidt dat tot een productiestijging van ruim 20 procent ten opzichte van 2013."

Hij vergelijkt met 2013, omdat 2014 een bijzonder hoogproductief jaar is in de bietenteelt. De Nederlandse suikerbietenoogst stevent af op een record met een opbrengstverwachting van 15,1 ton suiker per hectare. De wortelopbrengst koerst op ruim 89 ton per hectare bij een suikergehalte van bijna 17 procent.

Sikken denkt dat de Nederlandse bietentelers in 2018 gemiddeld ruim 16 ton suiker per hectare produceren, dankzij een suikergehalte van 18 procent en een wortelopbrengst van 90 ton. "Ruim tien jaar geleden was 10 ton suiker al heel wat", schetst hij. De opbrengststijging wordt bereikt met continue verbeteringen in de teelt en veredeling.

In 2016 en 2017 wordt het areaal al stapsgewijs verder opgebouwd. Maar eerst moet het areaal in 2015 nog krimpen. Een bijzondere situatie, vindt Sikken. "Dat komt door de fantastische oogst van 2014. Het surplus schuiven we door naar volgend jaar."

De op termijn grotere productie heeft een iets langere campagne dan de afgelopen jaren tot gevolg, maar Suiker Unie investeert ook in een 10 tot 15 procent meer verwerkingscapaciteit in de twee fabrieken.

Sikken verwacht dat de prijzen sterker gaan fluctueren door de afschaffing van het quotumsysteem, maar geeft aan dat Suiker Unie telers in de toekomst zekerheid blijft bieden met een minimumprijs plus ledentoeslag. "Wat de prijs op termijn gaat doen, weet ik echt niet. Maar onze minimumprijs moet kostendekkend zijn en concurrerend met alternatieve gewassen."

Lees volgende week meer in weekblad Boerderij en Boerderij Vandaag.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Het is jammer dat we die opbrengststijgingen die we in de bietenteelt behalen niet in de graanteelt kunnen realiseren, want daar boeken we geen vooruitgang meer met alle gevolgen van dien.
  De veredelaars van bietenzaad doen het dus uitstekend.

 • Jan-Zonderland

  Hopelijk gaat het dan niet dezelfde kant op als hier. Wij kregen gisteren het verzoek van de fabriek, Michigan Sugar Coop, om als telers 8000 acre, 5 & van het totale areaal, aan te melden om niet te leveren en dus onder te ploegen. Doordat de gemiddelde opbrengst dit jaar nogal wat hoger uitvalt dan verwacht, denkt men niet alles op tijd te kunnen verwerken dus willen ze zo'n 240.000 ton uit de markt nemen. Hiermee wordt de campagne met zo'n 12 dagen verkort.. In de planning werdt gerekend met 26 ton per acre, nu dreigt het 30 ton per acre te worden.

 • pinkeltje

  Als we zo'n zelfde toename van opbrengst in tarwe willen realiseren mogen er wel stengels als bamboestokken gaan groeien. Het aantal aren per vierkante meter zal niet direct toe kunnen nemen. Wil je dan de opbrengst 50 procent verhogen zal er ook een 50 procent zwaardere aar op de stengel moeten staan. Maar wie weet wat er nog uit de hoge hoed wordt getoverd.

 • abtje

  Pinkeltje, waren ze niet al bezig om de stengels veel korter te maken? Minder windgevoelig en daardoor sterker?

 • pinkeltje

  Volgens mij niet. Zo'n 35 jaar geleden hadden we bv het ras Marksman. Had maar een lengte van zo'n 40 cm en enorme opbrengst. Heeft het niet gehaald omdat het ras al snel te gevoelig voor ziektes bleek. Allicht probeert iedere kweker het stro zo kort mogelijk te houden, maar je hebt ook een hoeveelheid blad nodig om het zonlicht te benutten dus dat zal ook ergens moeten hangen. Kortom, zoals altijd, het is een complex van factoren die de haalbaarheid van het resultaat bepaalt.

 • geert150

  meer voor minder........
  heb liever minder voor meer !!!!!!!

 • ed12345

  Jan leg dat even uit Moet iedereen 5% laten liggen? want als het vrijwillig is wordt degene die het doet de jongen met de korte achternaam en de campagne vroeger gestopt wordt zal jij met je late levering behoorlijk in de knel komen

 • ed12345

  Ik las net een ander artikel in boerderij dat voor 2015 minder bieten gezaaid mogen worden doordat de suikeropbrengst zo uitzonderlijk hoog is Dus voor mij houden de fabrieken wel een plafond aan

 • Jan-Zonderland

  Ed, het zit zo: dmv proefrooiingen gedurende de zomer wordt geprobeerd een schatting van de uiteindelijke opbrengst te maken. Aan de hand van die schatting wordt de start van de campagne bepaald. Men wil zo rond half maart klaar zijn omdat daarna de bewaarverliezen te hoog oplopen. Men schatte dit jaar dat er 27 ton gemiddeld per acre geoogst zou worden. En is de campagne rond 3 september begonnen. Nu dreigt de gem opbrengst boven de 30 ton per acre uit te komen en de campagne tot ver in April kan gaan duren. Om de totale opbrengst wat te verminderen wil men 8000 acre niet rooien, 240.000 ton = 12 dagen verwerken. Dit op vrijwillige basis. Je kunt minimaal 20 acres opgeven en maximaal 50 % van je areaal. Je wordt uitbetaald gelijk aan het gemiddelde van je wel geleverd bieten min $ 5 per ton. Op zich een hele goeie deal omdat het veel meer dan $ 5 per ton kost om de bieten te rooien en ze bij de fabriek te krijgen maar het stoot de meeste boeren toch tegen de borst om een gewas waar je het hele jaar voor gezorgd hebt zomaar te vernietigen.

 • marc47

  Ik wil gerust al mijn aardappelen vernietigen als ik er 10ct voor krijg.

 • ed12345

  Jan als ik het zo lees zou jij er aan mee kunnen doen voor 25 acres ,kun je zelf je beste moment van ploegen pakken,al begrijp ik je laatste zin maar al te goed

 • ed12345

  Pinkeltje als alle aren het zelfde aantal korrels zou hebben zat je waarschijnlijk al boven de 16 ton tarwe .Dit zou een heel eind kunnen door steeds weer selectie van b.v. een bepaalt ras .!e het zou heel duur zaaizaad worden 2e het zou te veel jaren in beslag nemen ,zo lang duren de meeste rassen niet

 • Jan-Zonderland

  Ed, Afgezien van wat ik in de laatste zin schreef, zal mijn landverhuurder er niet mee accoord gaan denk ik. Probeer maar eens een vol gewas bieten onder te ploegen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.