Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Rot en kiemlust nemen toe in aardappelen

Westmaas – Aardappelen in de bewaarschuur zijn kiemlustig en rot neemt flink toe. Dat meldt adviesbureau DLV Plant. De oorzaak zijn de relatief hoge temperaturen in dit najaar.

De laatste weken wordt een flinke toename van rot geregistreerd in de aardappelbewaarschuren. Door het warme weer, en dan vooral de hoge nachttemperaturen, is het drogen en koelen van aardappelen moeilijk. Rot breidt makkelijk uit bij hogere temperaturen. De rassen Agria, Fontane, Lady Olympia en soms Ramos zijn er het meest gevoelig voor. Ook enkele tafelaardappelrassen geven problemen, soms door rottende moederknollen.

Teeltadviseur Jeroen Willemse schat dat rot in 5 tot 10 procent van de partijen voorkomt. Dat is een landelijk beeld. "Collega's zien het ook. Het vraagt om een reactie van telers: ventileren met drogende lucht. Dat is door het warme weer moeilijk dit seizoen. Eigenlijk was dit wel te verwachten, we hebben vaker een warm najaar gehad."

Telers goed in de gaten houden of de partij wel bewaarbaar is, zegt Willemse. "Soms zullen ze moeten concluderen dat tijdig afzetten het beste is. Als een boer niet goed oplet, rot een partij zo verder."

Daarnaast is de kiemlust van aardappelen opmerkelijk. Ook bij partijen die zijn behandeld met Royal MH zijn soms witte puntjes te zien. "Kiemlust kun je actief tegengaan met kiemremmingsmiddel, door het koel te krijgen en droog te houden."

Bewaarspecialist Huub Maerman van Tolsma Techniek ziet vooral in het Zuiden en Oosten problemen met rot in aardappelen. "Daar waar het veel heeft geregend kom het meer voor", legt hij uit. "Door het warme najaar was het drogingseffect nihil. Dat is lastig, ook voor uien. Mijn advies is: kachel erbij zetten en de luchtvochtigheid in de gaten houden."

Laatste reacties

  • breukers1

    april 2015, we zijn er nog niet!!

  • Tiny1946

    Het is al meer gebeurd eerst morsen met de aardappel en dan werd hij gewaardeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.