Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Rabo verwacht groeiend tekort aan suiker

Londen – De wereld heeft in suikerseizoen 2014/2015 voor het eerst in vier jaar weer een suikertekort. Het tekort heeft echter weinig effect op de suikerprijs door de grote voorraden. Wisselkoersen en economische groei hebben veel meer invloed op de suikerprijs, stelt Rabobank International.

Het decembercontract voor suiker noteerde begin dit jaar $469 per ton. De prijs steeg naar ruim $500 begin maart. Daarna zakte de suikerprijs richting $400 half september. De laatste weken wordt suiker weer duurder. Het decembercontract sloot woensdag in Londen op $430,10. Rabobank International verwacht dat de suikerprijs in 2015 niet verder zal dalen, zegt analist Andy Duff. "De beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt wordt krapper."

Dat komt omdat productie en verbruik dit seizoen 2013/2014 (dat loopt van 1 oktober tot en met 30 september) in evenwicht zijn. In de vorige prognose ging de Rabobank nog uit van een overschot van 1,4 miljoen ton suiker. Ook dit seizoen 2014/2015 komt er minder suiker beschikbaar dan gedacht, stelt de bank. Er komt een tekort van 3,2 miljoen ton. De bank schatte in de vorige prognose het tekort op 0,9 miljoen ton.

De situatie op de suikermarkt veranderde de laatste maanden. De Braziliaanse organisatie van rietverwerkers (Unica) verwacht dat de rietproductie met 8,5 procent daalt ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien wordt meer riet verwerkt tot ethanol, waardoor de suikerproductie daalt. Ethanol is nu winstgevender dan suiker door de sterk gedaalde suikerprijs.

In Thailand daalt de suikerproductie 9 procent door droogte. De Rabobank schat dat China ook 9 procent minder suiker produceert in 2014/2015. Veel boeren staken met de teelt van riet of biet omdat suiker te goedkoop is. Het suikerverbruik stijgt wel in China, waardoor het land meer suiker moet importeren. Maar het leidt niet tot hogere prijzen vanwege de grote strategische suikervoorraden in China. De EU produceert wel meer suiker, namelijk 18 miljoen ton suiker tegen 16,7 miljoen ton vorig seizoen.

Laatste reacties

  • info36

    Maanden schrijven ze over een overschot en ineens is dat er bijna niet meer. Merkwaardig.

  • ed12345

    Met open wereldhandel en het verdwijnen van een europese suikerpolitiek maakt het de teelt op veel plaatsen te onzeker voor de boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.