Akkerbouw

Nieuws 2547 x bekeken 4 reacties

'Overschotten graan en soja in wereld'

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagt de beschikbaarheid van graan in de laatste Wasde-prognose. Maar de wereld produceert nog wel altijd 17 miljoen ton graan méér dan het verbruikt.

Het USDA publiceert maandelijks een overzicht van de geproduceerde en geconsumeerde hoeveelheid graan en oliezaden (Wasde-prognose). Het USDA verhoogt de wereldproductie naar 2.469 miljoen ton graan, inclusief rijst. Dat is bijna 3 miljoen ton meer dan in de septemberprognose. Maar het verbruik stijgt nog meer, naar 2.452 miljoen ton. Dat is bijna 5 miljoen ton meer dan in de laatste raming. Daarmee komt het overschot op 17 miljoen ton, tegen bijna 19 miljoen ton in de septemberprognose.

Het USDA schat de tarweproductie in de wereld in op 721,1 miljoen ton en het verbruik op 714,1 miljoen ton. De wereldwijde tarwevoorraad groeit door het overschot met 7 miljoen ton naar 192,6 miljoen ton. Bij mais is dezelfde tendens te zien. Het USDA stelt dat de wereld dit seizoen een overschot van bijna 18 miljoen ton mais produceert, waardoor de wereldvoorraad toeneemt naar 191 miljoen ton. Ook bij sojabonen is de productie in 2014/2015 veel groter dan het verbruik, stelt het USDA. De wereld produceert dit seizoen 311 miljoen ton sojabonen en verbruikt er 284 miljoen ton. Door het overschot groeien de voorraden naar 91 miljoen ton.

De handel had verwacht dat het USDA een ruimere beschikbaarheid van graan zou voorspellen. Maar het ministerie gaat er van uit dat het areaal mais en sojabonen in de VS minder groot is dan in de vorige prognose werd ingeschat. Ook verbruikt de wereld meer voertarwe dan gedacht. De graan- en sojaprijzen stegen vrijdag op de termijnmarkt in Chicago in eerste instantie na de publicatie van het Wasde-rapport. Maar mais en soja sloten uiteindelijk lager door de wereldwijde overschotten. Tarwe wist de winst in Chicago vrijdag wel vast te houden. Maar maandag tijdens de handelsdag daalden de prijzen van tarwe en mais in Chicago en Parijs. Sojabonen werden tijdens de handelsdag iets duurder in Chicago.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus de wereld produceerd 0.7% graan teveel tov de consumptie. Deel je de wereldgraanconsumptie per jaar door 365 dan zie je dat we per dag 6.7 mio ton verbruiken. De wereldvoorraad stijgt dit jaar met 2.5 dag extra.
  Als Wasde elke maand het overschot met 2 mio ton verlaagd (zoals ze dat nu ook gedaan hebben) dan hebben we aan het eind van de campagne evenveel productie gehad dan de consumptie. De graanprijs had dus niet lager hoeven te zijn dan vorig jaar. Bedankt Wasde met je dubbele agenda!

 • Deere Hunter

  Ook al is er overproduktie misschien moeten we wel sparen in de vette jaren voor als er magere jaren komen,en wat is dan 2,5 dag eten voor ruim 6 miljard wereldburgers

 • farmerbn

  Er is een voorraad van een kleine 100 dagen maar dit jaar komt daar 2.5 dag bij. Van die amper 100 dagen zit ook de stategische voorraad. Kopende landen willen graag wat extra graan op voorraad hebben. Daarnaast zeggen die kopende landen natuurlijk nooit eerlijk hoeveel voorraad ze hebben uit politieke redenen. Een land als China geeft de Wasde een grote voorraad op zodat Wasde meent dat er een overschot is op de graanmarkt waardoor de prijs zakt; En China lacht in het vuistje.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Terechte rekensom, maar emoties spelen ook een rol op de vrije graanmarkt. Rationeel kun je stellen dat de wereld ieder jaar een bijna-record graanoogst moet binnen halen om het stijgende verbruik bij te benen. Een matig groeiseizoen in één van de grote productiegebieden heeft grote gevolgen. Dan kan LTO-voorman Jaap Haanstra zo maar gelijk krijgen dat de tarweprijs boven de 300 euro uitkomt.
  Maar een vrije markt is niet alleen rationeel. Emoties en speculatie spelen een grote rol in de prijsvorming. En dat zie je dit jaar. Tegenvallende oogsten in Canada en straks Australië worden meer dan gecompenseerd door grote oogsten elders. En dus dalen de prijzen, ook al stelt het overschot niet veel voor als je het afzet tegen het verbruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.