Akkerbouw

Nieuws 1110 x bekeken

NAK verscherpt eisen voor bovenmaatse knollen

Emmeloord – De keuringsdienst NAK ziet scherper toe op de maatsortering van pootaardappelen. De reden hiervoor is dat bovenmaatse knollen in partijen pootgoed in toenemende mate een bron van klachten zijn voor de afnemers.

Daarom zijn de eisen voor de maatsortering met ingang van dit partijkeuringsseizoen verscherpt. De toegestane afwijking is nu maximaal 1 millimeter in plaats van maximaal 3 millimeter. De tolerantie blijft 2 procent van het gewicht.

"Vorig jaar hadden we meer last van bovenmaats pootgoed", legt Ton Stolte van de NAK uit. "Dat werd vanuit het bedrijfsleven opgemerkt. Pootgoedtelers sorteren halverwege het seizoen in de maten. Zij hebben de neiging om te verwachten dat de pootaardappelen gedurende het seizoen wat krimpen en daardoor in de maatsortering passen. Dat scheelt ze namelijk kilo's. Maar de knollen krimpen niet altijd genoeg en dan voldoet de partij pootaardappelen niet."

De buitendienst controleert met ingang van dit partijkeuringsseizoen strenger op een afwijkende maatsortering.

"Telers moeten de juiste zeefmaat gebruiken in het sorteerproces. Daarom stellen we nu maximaal 1 millimeter als norm. Minder klachten, daar gaat het om. We willen immers tevreden afnemers."

Of registreer je om te kunnen reageren.