AkkerbouwNieuws

Maistelers VS klagen Syngenta aan

Washington – Amerikaanse maistelers klagen het veredelingsbedrijf Syngenta aan voor de introductie in 2011 van de transgene maissoort Agrisure Viptera (MIR-162). De mais heeft geen toelating in China, een grote koper van Amerikaanse mais. China weigerde eind vorig jaar enkele partijen mais uit de VS omdat er Agrisure-mais in zat. Daardoor daalde de maisprijs en moesten de exporteurs de mais ergens anders verkopen.

De maistelers vinden dat Syngenta onverantwoord handelde door niet te wachten op de Chinese toelating. De boeren telen zelf geen MIR-162 mais. De National Grain and Feed Association schat de schade voor de Amerikaanse maistelers op meer dan $1 miljard. Op ongeveer 3 procent van het Amerikaanse maisareaal stond de afgelopen twee jaar MIR-162 mais.

Eerder klaagden de handelshuizen Cargill en Trans Coastal Supply Syngenta aan om dezelfde reden. De maishandelaren claimen een schade van $131 miljoen. Ze stellen dat het ondoenlijk is om alle transgene maissoorten uit elkaar te houden en vinden dat Syngenta zich dat had moeten realiseren. Syngenta vindt het verschepen van mais een verantwoordelijkheid van de handelshuizen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) onderhandelt met China om de toelatingsprocedures in beide landen synchroon te laten lopen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Beheer
WP Admin