Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Maistelers VS klagen Syngenta aan

Washington – Amerikaanse maistelers klagen het veredelingsbedrijf Syngenta aan voor de introductie in 2011 van de transgene maissoort Agrisure Viptera (MIR-162). De mais heeft geen toelating in China, een grote koper van Amerikaanse mais. China weigerde eind vorig jaar enkele partijen mais uit de VS omdat er Agrisure-mais in zat. Daardoor daalde de maisprijs en moesten de exporteurs de mais ergens anders verkopen.

De maistelers vinden dat Syngenta onverantwoord handelde door niet te wachten op de Chinese toelating. De boeren telen zelf geen MIR-162 mais. De National Grain and Feed Association schat de schade voor de Amerikaanse maistelers op meer dan $1 miljard. Op ongeveer 3 procent van het Amerikaanse maisareaal stond de afgelopen twee jaar MIR-162 mais.

Eerder klaagden de handelshuizen Cargill en Trans Coastal Supply Syngenta aan om dezelfde reden. De maishandelaren claimen een schade van $131 miljoen. Ze stellen dat het ondoenlijk is om alle transgene maissoorten uit elkaar te houden en vinden dat Syngenta zich dat had moeten realiseren. Syngenta vindt het verschepen van mais een verantwoordelijkheid van de handelshuizen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) onderhandelt met China om de toelatingsprocedures in beide landen synchroon te laten lopen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Geen toelating voor China dan teel je exporterende boer deze mais niet, zou ik zeggen. Nu klagen de boeren Syngenta aan omdat zijzelf een ras hebben geteeld, waarvan ze tijdens de zaai hadden kunnen weten dat verkoop / export onmogelijk zou kunnen worden vanwege toelatings problemen bij afnemers.

 • pinkeltje

  Daar heeft Agratax in principe misschien gelijk in, maar zo werkt het in de VS niet. 'See you in court' is het daar. Wie de beste advocaat kan betalen gaat het dan meestal winnen. Gaat gewoon om de knikkers en niet om de vraag wie ergens verantwoordelijk voor is. Verantwoordelijkheid leg je altijd bij een ander. No cure no pay.

 • GlySol

  @agratax ' De boeren telen zelf geen MIR-162 mais.'

 • Jan Veltkamp

  @ agratax
  De boeren die klagen hebben de MIR-162 zelf niet verbouwd maar de handelshuizen hebben 'schone mais' gemengd met deze specifieke soort GMO mais en toen is de hele partij afgekeurd. En dus hebben anderen hier weer van geprofiteerd door zeer goedkope mais te kunnen kopen. En dat drukt dan weer de algehele mais prijs. Tel uit je verlies met GMO teelten.

 • ed12345

  Dat is allemaal vrij kort door de bocht.
  Als je aan het oogsten bent komen de eerste verkopers van maiszaad al langs ,Dan is opbrengst en en het passen op jouw bedrijf oa ivm warmte eenheden vaak de doorslag gevende reden
  Als daar vooraf geen publiciteit aan gegeven wordt
  komt het niemand in zijn bol om zich af te vragen of dat ras wel exporteerbaar lees verhandelbaar is ,Bewijs dat de handelshuizen het gewoon ingekocht hebben

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.