Akkerbouw

Nieuws

Kevers vreten aan Brits koolzaad

Kenilworth – Britse boeren worden geteisterd door bladhaantjes: kevertjes die het gemunt hebben op het blad van koolzaad. In sommige regio's zou volgens productschap-koepel AHDB inmiddels bijna de helft van het gewas schade hebben opgelopen door de bladhaantjes. In totaal zou dit seizoen nu circa 17.000 hectare koolzaad verloren zijn gegaan, waarvan de helft opnieuw is ingezaaid.

Doordat het in delen van het Verenigd Koninkrijk ontzettend droog is voor de tijd van het jaar, zijn de kevers inmiddels een plaag geworden. Eerder werden de koolzaadplanten beschermd door de omstreden bestrijdingsmiddelen neonicotines. Vanaf begin dit jaar zijn deze in de gehele Europese Unie echter niet langer toegestaan, omdat deze een risico zouden vormen voor de bijenpopulatie. In het eerste seizoen zonder gebruik van neonicotines blijken er echter weinig alternatieven voorhanden.

Voor het verbod werd het zaad van koolzaad vooraf behandeld met het middel, waarna het vervolgens door de plant geabsorbeerd werd. Nu moeten boeren andere middelen gebruiken om hun gewas te beschermen. Peter Kendall, voorzitter van het AHDB, gaf in de Guardian aan dat Engelse boeren het gevoel hebben dat zowel zijzelf als het milieu uiteindelijk slechter af zijn door de nieuwe regelgeving. Boeren gaan nu meer spuiten om toch van de bladhaantjes af te komen.

Het Britse ministerie van milieu, voedsel en plattelandszaken heeft inmiddels als noodmaatregel een ander middel toegestaan dat tijdelijk gebruikt mag worden om de plaag weer onder controle te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.