AkkerbouwNieuws

Iraakse tarwe in handen van IS

Bagdad – Islamitische Staat (IS) heeft de tarwevoorraad van Irak in handen gekregen. IS verkoopt de voorraad om de oorlog te financieren. Verslaggevers van persbureau Reuters hebben een rondreis gemaakt door het door IS veroverde gebied in Irak.

De Verenigde Naties schatten dat IS ongeveer 40 procent van de Iraakse tarwevoorraad in handen heeft. Irak produceerde vorig jaar 3,1 miljoen ton tarwe, bijna drie keer zo veel als Nederland. Tarwe is een belangrijk voedingsmiddel in Irak, naast gerst en rijst. “Tarwe is daarom van strategisch belang voor IS”, zegt voorzitter Ali Bind Dian van de regionale boerenbond in Makhmur tegen Reuters. “Ze krijgen steeds meer controle over de voedselvoorziening. Hiermee laat IS zien dat ze niet alleen vechten, maar ook zorgen voor voedsel in het door hen uitgeroepen kalifaat.”

IS controleert ongeveer een derde van Irak, voornamelijk in het noordwesten waar de meeste tarwe wordt geteeld. Graanteler Abdullah Namiq Mahmoud zegt tegen Reuters dat hij geld en goud kon meenemen op zijn vlucht voor IS. “Maar de tarwe moesten we achterlaten, en al het andere dat we in twintig jaar hebben opgebouwd.”

Volgens Reuters vormt de tarwe een financieringsbron voor IS. De andere zijn gestolen geld en goederen, aardolie dat op de zwarte markt wordt verkocht en afpersing.

Beheer
WP Admin